Most kell észnél lenni a kertekben: újult erővel támadnak a kórokozók

Most kell észnél lenni a kertekben: újult erővel támadnak a kórokozók

agrarszektor.hu
Az elmúlt időszakban folytatódott a kellemes nyári időjárás. A zavartalan napsütést csak időnként és helyenként zavarta meg egy-egy zápor, zivatar. A hónap közepén a nyári meleg kissé alábbhagyott, nappal sem haladta meg a hőmérséklet a 25-26 Celsius fokot, az éjszakák pedig kifejezetten hűvösek voltak, írta dr. Aponyi Lajos növényvédelmi előrejelzésében.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az almatermésű gyümölcsösökben továbbra is a lisztharmat a legveszélyesebb kórokozó, mert tavasz óta folyamatosan kedvezőek a feltételek a terjedéshez. Mellette a varasodás almában és körtében egyaránt jelenleg is másodhegedűsnek számít, olvasható a magyarnovenyorvos.hu oldalán. Az erwíniás tűzelhalás járványos terjedéséhez jelenleg hiányoznak a meteorológiai feltételek, de ismerve a kórokozó biológiáját, időnként a fogékony almaféléken és fajtákon ismételten fellángol a fertőzés. Ilyenkor a fertőzött részek eltávolítása, megsemmisítése és a rezes permetezés hatékonyan meggátolja a további terjedést. A körte levelein feltűntek a körterozsda narancssárga foltjai, most érdemes meggátolni a további terjedést, mert korai levélszáradást és levélhullást okozhat. Az almamoly kisebb alábbhagyásokkal, de intenzíven repül. A korábban fertőzött almákat a szeles idő a fák alatt elterítette, ami pedig a fán maradt, azt már fertőzi a gyümölcsfertőző monília. Érdemes eltávolítani, mert a későbbiekben is fertőzési forrásként betegíti meg a gyümölcsöket. Már most tapasztalható, hogy a viszonylag kevesebb termés miatt a szokásosnál nagyobbra nőnek a gyümölcsök, így a kalcium hiány elkerülése érdekében gyakrabban adagoljunk levéltrágyaként kalcium pótlást a fáknak. Így elkerülhető a termés foltosodása.

Minden csonthéjas fára ráfér a rendszeres kezelés, mert a sztigminás levélfoltosság mellett a cseresznye- és meggyfákon egyre gyakoribb a blumeriellás levélfoltosság tünete, szilvafákon pedig a vörösfoltosság vált egyre gyakoribbá. A keleti gyümölcsmoly és a szilvamoly változatlanul intenzíven rajzik, egyre több az őszibarackon a fertőzött hajtásvég és a megrágott gyümölcs, a szilvafák alatt pedig a molyos termés.

A házi kertekben feltűnően gyakori "vendég" a zöld vándorpoloska. Eddig viszonylag kevés volt belőlük, de a lárvanemzedék kikelésével tömegesen jelentek meg a zöldségféléken és a gyümölcsfákon. Kifejlett poloskát jelenleg még keveset lehet látni, de egyébként minden lárva fejlődési alak előfordul. Az élelmezés egészségügyi várakozási idő betartása mellett most érdemes meggátolni a populáció további erősödését.

Hasonló a helyzet az üvegházi molytetűvel vagy más néven a liszteskével, ami már most gyakori vendég a kertekben, különösen a káposztaféléken. Csak a felszívódó készítmények, nedvesítő szerrel kombinálva adnak hatékony megoldást a kártevő ellen.

A szeszélyesen repülő selyemfényű puszpángmoly imágók mellett kikeltek a hernyók első példányai is. A buxuson most még nem feltűnő a kártétel, de a hernyók intenzív rágása következtében védekezés nélkül rövid időn belül "megkopasztják" a bokrokat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?