Végre a magyar gazdák mellé áll az időjárás: ezt a növények sem bánják majd

Végre a magyar gazdák mellé áll az időjárás: ezt a növények sem bánják majd

agrarszektor.hu
A múlt hét eleji jelentős esők után a hét második felében napos, jellemzően száraz, meleg időjárási körülmények segítették a talajok szikkadását. Az esők, záporok által bőven megöntözött kukorica és napraforgó állományok szem- és magfejlődésére ideális a jelenlegi meleg idő. A héten annyi változás várható időjárásunkban, hogy helyenként megjelennek a záporok, zivatarok.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A mögöttünk álló hét első felében jelentős csapadék hullott az ország nagy részén, csak a Tiszántúl keleti részén maradtak szárazon területek. Így az elmúlt tíz nap csapadékösszege jellemzően 10 és 50 mm között alakult, de néhol lokálisan 50-80 mm is esett - írja a met.hu. Péntektől csak kevés helyen alakultak ki záporok, zivatarok, az ország döntő részén már nem esett. Ha az elmúlt harminc nap csapadékösszegeit tekintjük, hazánk déli kétharmadán illetve a Bükk és a Mátra tágabb környezetében az átlagosnál nagyobb mennyiség esett, a többlet néhol az 50 mm-t is meghaladja.Ugyanakkor északon, északkeleten helyenként 10-30 mm-rel kevesebb hullott a sokéves átlagnál. A talajok felszín közeli része sokat száradt a hétvégi kánikulában A középső és mélyebb talajrétegek nedvességtartalma is jónak mondható a legtöbb helyen, szárazabb területek a Kisalföld északnyugati tájain, Budapest környezetében illetve a Sárréten fordulnak elő.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. A rendezvény az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt, illetve lehetőséget biztosít a networkingre és a kapcsolatépítésre is. Ne hagyja ki a siófoki Agrárszektor Konferenciát december 3-4-én!
Forrás: MTVA/Bizományosi: Lehotka László

A kukorica és a napraforgó a szem-, illetve a magképződés fenológiai fázisában jár. A keleti tájakon, ahol az átlagosnál esősebb volt a nyár első fele, az állományok gyönyörűek, a növények megkapták a virágzásra és most a szem- és magképződésre is a csapadékot (júliusban és augusztusban is 100-100 mm lenne az ideális a kukorica számára), így igazán jó termésben lehet bízni. A képet az árnyalja kissé, hogy egyes táblák mélyebben fekvő részein időszakos vízborítás károsította a növényeket. A sokáig szárazabb dunántúli területeken is sokat fejlődtek a növények, de a virágzáskor bekövetkezett csapadékhiány utólag már nem pótolható. Az aratás után a tarló elmunkálása, a talaj fölső rétegének fellazítása csökkenti a párolgást, a nedvesség így megőrződik a talajban.

Az előttünk álló héten a sok napsütés mellett kialakuló gomolyfelhőkből a Dunántúlon többfelé, máshol elszórtan lehet számítani záporokra, zivatarokra, melyekből lokálisan nagyobb mennyiségű csapadék hullhat. Területi átlagban a hét végéig az ország nyugati felén 10-30 mm, keleten 0-10 mm közötti mennyiségre van kilátás. A legkevesebb csapadék most is a Tiszántúlon valószínű, ahol a talajok további, néhol jelentős száradása várható, ezzel szemben a záporokkal jobban érintett nyugati tájakon a nedvesedés lesz a jellemző. A hőmérséklet csúcsértéke 30 fok körül alakul.   

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06