Égetés helyett válaszd ezt: így szabadulhatsz meg a konyhai hulladéktól gazdaságosan

Égetés helyett válaszd ezt: így szabadulhatsz meg a konyhai hulladéktól gazdaságosan

agrarszektor.hu
A tiszta levegőért és a komposztálás népszerűsítéséért ismét Ne égess, komposztálj! őszi kampányt hirdet a környezetvédelmi küldetésű Jövő Öko-Nemzedéke (JÖN) Alapítvány. Az őszi kampány kiemelt elemei a III. Komposztáló szépségverseny és a JÖN Faültetési Nagykövet program lesznek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az ősz beálltával a lehulló levelek és kerti zöldhulladék problémáját sokan komposztálás helyett égetéssel oldják meg, amivel nem csak a saját, de a környezetükben élők egészségét is veszélyeztethetik. A Jövő Öko-Nemzedéke (JÖN) Alapítvány kampánya kimondottan az avarégetés súlyosan egészségkárosító országos problémájára hívja fel a figyelmet, illetve a komposztálás népszerűsítését tűzte ki célul, tudhattuk meg az alapítvány közleményéből.

Egy, az ebben az évben elfogadott törvénymódosítás szerint 2021. január 1-jétől országosan tilos lesz az avar és a kerti hulladék égetése. A JÖN edukációs kampányának kiemelt célja, hogy felkészítse a lakosságot a komposztálás gyors és eredményes elsajátítására. Mindemellett az alapítvány a Faültetési Nagykövet programja alkalmával a lakosság bevonásával faültetési eseményeket szervez országszerte a tiszta levegő és a zöld környezet megőrzésére.

A JÖN minden évben megrendezésre kerülő kampányának programjába folyamatosan új és/vagy egyedi események, elemek kerülnek bevezetésre. Az idei Ne égess, komposztálj! kampány elemei a következők lesznek:

A kampány több különböző eseményeiről a hulladekvadasz.hu oldalán és a komPOSZTolok Facebook-oldalon lehet első ízben értesülni. A JÖN Alapítvány több, a témában érdekelt társadalmi szervezet csatlakozását is várja a kampányához, hogy minél szélesebb körben lehessen orvosolni ezt az országos problémát. Az országos kampány szeptember elsejével indul és egészen november végéig fog tartani.

A III. Komposztáló-szépségversenyre a JÖN Alapítvány szeptember 1-jétől október 31-ig várja a beérkező nevezéseket, ami után november 1-jével megkezdődik a verseny, Magyarország legszebb, leghasznosabb, legnagyobb, legtermékenyebb lakossági komposztáló díjáért. A beküldött nevezések, akkor válnak elfogadottá, ha a résztvevő a fenti linken megtalálható űrlapon minden mezőt megfelelően kitöltött. Az eredményhirdetés december 1-én az online felületen kerül kihirdetésre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?