Ebben a megyében nem lesz hiány kukoricából: itt még az időjárás sem tette be a kaput

Ebben a megyében nem lesz hiány kukoricából: itt még az időjárás sem tette be a kaput

MTI
A júliusi és augusztusi esőknek köszönhetően magas termésátlaggal, hektáronként 8,9 tonna kukoricát takarítottak be az aratás feléhez közeledve Tolna megyében - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK)megyei szervezete kedden az MTI-vel.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Tájékoztatásuk szerint a 71 ezer hektáros termőterület 42 százalékán végeztek a betakarítással, a kukorica egészséges, de a csapadékos időjárás növelheti a fuzáriumos fertőzést. A termény nedvességtartalma 16 és 22 százalék között van, a gazdaságok üzembe helyezték a szárítókat.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. 

Azt írták, a szeptember végén hullott csapadék kedvezett a 12 600 hektáron elvetett őszi káposztarepce fejlődésének. Az eső jót tett a kalászosok talaj-előkészítésének is, így a múlt héten nagyobb ütemben kezdődhetett a vetés; a falugazdászok felmérése szerint őszi búzát 45-46 ezer hektár között, őszi árpát 12,5 ezer hektáron szándékoznak vetni idén a Tolna megye gazdák.

Beszámoltak arról, hogy áprilisban és májusban mintegy 100 milliméternyi csapadék hiányzott a talajból, a tavaszi aszály a kukorica és a napraforgó fejlődését is hátráltatta. A kukorica magas átlagtermése annak is köszönhető, hogy júliusban virágzáskor és augusztusban a szemképződéskor 60-60 milliméter csapadék hullott. Az olajos növényt - amelyet 32 700 hektáron termesztették Tolnában -, hektáronként kimagasló, 3,18 tonnás átlaggal takarították be, olajtartalma azonban elmarad az elmúlt évek mutatóitól. Kitértek arra is, hogy a szezon összes csapadéka alig több mint fele az optimálisnak, a szezon első kétharmadában pedig a talaj nedvességtartalma kritikusan alacsony volt; a fél méternél mélyebb talajrétegekben tavasz elejétől október elejéig folyamatos volt a nedvességvesztés.

A kamara adatai szerint a linolsavas napraforgó tonnáját 140 ezer, a magas olajsav tartalmút 125 000 forintért értékesítik a Tolna megyei termelők. A kukorica tonnánkénti ára 50 és 52 ezer forint között van, az eurobúzáé 60 ezer, a malmi búzáé 62 ezer forint, míg a szója piaci ára 122 ezer, az árpáé 48 ezer forint.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?