Megdöbbentő eredményre jutottak a kutatók a lombos növényekkel kapcsolatban

Megdöbbentő eredményre jutottak a kutatók a lombos növényekkel kapcsolatban

agrarszektor.hu
Habár a korábbi modellek azzal számoltak, hogy mivel az őszök is egyre melegebbek, a lombos növények növekedési időszakainak vége is kitolódik a tél felé, egy friss kutatás eredményei szembemennek az eddigi konszenzussal. A tudósok ugyanis rámutattak arra, hogy a globális felmelegedés miatt hamarabb veszíthetik el leveleiket a fák ősszel.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A klímaváltozás Európában a lombos növények egyre hosszabb növekedési időszakait vonta maga után, manapság az első levelek mintegy két héttel korábban jelennek meg a fákon tavasszal, mint száz évvel ezelőtt - írja a CNN-re hivatkozva a HVG. Korábbi modellek azzal számoltak, hogy mivel az őszök is egyre melegebbek, a növekedési időszakok vége is kitolódik a tél felé. Egy új kutatás eredménye szerint azonban ennek az ellenkezője igaz: a felmelegedés miatt hamarabb veszítik el lombkoronájukat a fák, de eddig csak néhány napot rövidült a zöldellés. Mindez azért is fontos, mert a fák csak addig kötik meg a légköri szén-dioxidot, amíg fotoszintetizálnak, vagyis amíg leveleik vannak. 

A kutatók arra is rámutattak, hogy a növényeknek is van "étvágyuk": ha hamarabb telítődnek szén-dioxiddal, hamarabb is "laknak jól", és elhullajtják leveleiket. Ami pedig azért lényeges, mert ezek szerint nem lehet bármennyi üvegházgáz megkötését "rásózni" a fákra.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06