A citromfa metszése képekben: így történik a citromfa metszése ősszel és tavasszal

A citromfa metszése képekben: így történik a citromfa metszése ősszel és tavasszal

agrarszektor.hu
A citromfa metszése videó segítségével könnyű feladat: így történik a citromfa metszése ősszel, tavasszal. A citromfa metszése képekben, hogy könnyű és érthető legyen mindenkinek!

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Hazánkban legtöbbünk számára a citromfa inkább dekoráció, mintsem valódi szüretelésre termesztett haszonnövény, ettől függetlenül az ő gondozására is ugyanolyan figyelmet kell fordítanunk, mint bármelyik másik gyümölcsfáéra. Cikkünkben elmagyarázzuk, hogyan történik a citromfa metszése ősszel egyszerűen, hogy a citromfa egészséges maradjon, koronája pedig a megfelelő formát öltse fel.

A citromfa metszése képekben: így történik a citromfa metszése ősszel és tavasszal

A citromfa igényei, gondozása

A citromfa egy örökzöld, mediterrán fafajta, gyümölcse a citrom, amelyet az ember már az időszámításunk előtti évszázadok óta termeszt. Termelése leginkább a Dél-Európai országokra jellemző (Görögország, Spanyolország, Olaszország), ahol a citromfa szabadföldben is tartható, könnyedén áttelel és elérheti az akár 6 méteres magasságot. is. A citromfát nem csak gyümölcséért kedvelik: ötszirmú, fehér virágai illatosak, üde, vidám hangulatot hoznak balkonunkra.

Magyarországon a citromfát mindenképpen dézsába ültessük; tartsuk a teraszon, erkélyen, ugyanis zárt térben kell teleltetnünk a fagyos magyar telek miatt. A citromfa a kötöttebb talajt szereti, nyáron rendszeresen öntözzük, talaját tartsuk mindig nedvesen; trágyázhatjuk is. Teleltetés közben elég egy héten egyszer gondoskodnunk vízellátásáról. Minden évszakban tartózkodjunk a citromfa túlöntözésétől, ugyanis a növény a pangó vízben tönkremegy. A kis citromfákat évente, a nagyobbakat 2-3 évente ültessük át nagyobb cserépbe.

A citromfa kényes a teleltetésre: lehetőleg 6-8°-os, ablakos helyiségben tartsuk, a hőmérséklet semmi esetre se haladja meg a 15°-ot. Előfordulhat téli levélhullás, ami egy természetes folyamat, ám ha a citromfát nem éri elég fény, akár teljesen fel is kopaszodhat. Ezesetben se ijedjünk meg, ne dobjuk ki a növényt, mert él, a citromfa tavasszal újra ki fog hajtani. A citromfa szaporítható a citrom magjáról és a citromfa dugványairól is, ám mindkettő hosszadalmas folyamat.

A citromfa metszése

A citromfa koronája egész évben metszhető, alakítható. A folyamat több célt is szolgál, amelyek a citromfa koronaalakítása, a citromfa fenntartása és a lehető legjobb virág- és terméshozam kialakítása. Nézzük, hogyan történik a citromfa metszése a céljától függően!

1. A citromfa koronaalakító metszése

A fiatal citromfa metszése hasonlít a hazai gyümölcsfák karbantartására: vizsgáljuk meg a kis citromfa koronáját és döntsük el, hogy sudaras vagy üreges koronát szeretnénk kialakítani belőle, melyikre alkalmasabb az ágak elrendezése. A legtöbb citrusféle, így a citrom is általában rendelkezik egy főhajtással: ez lesz a sudár, ezen kívül válasszunk ki még 3-4, nem túl meredeket növő, erős oldalhajtást, amelyekből a főágak lesznek. A többi ágacskát metsszük le. Az oldalágak utolsó harmadát szintén metsszük le, lehetőleg egy külső hajtású rügy mögött, hogy szépen fejlődhessen. Ha az oldalágak túl meredekek, az ágak végére köthetünk egy-egy kis súlyt, mint a körtefa esetében.

A citromfa metszése képekben: így történik a citromfa metszése ősszel és tavasszal

2. A citromfa fenntartó metszése

A citromfa sajátossága, hogy magától jól fenntartható koronát fejleszt. A citromfa metszése során a későbbi években csak a nagyon kedvezőtlen növésű (pl. keresztben növő) ágacskákat távolítsuk el, emellett még szellősíthetünk, ha túl sűrűnek találjuk a koronát.

3. Szüret utáni metszés

Ha a citromfa citromjai beértek és leszüreteltük őket, azokat az ágakat, amelyeken a citrom volt, metsszük vissza a felére, ennek köszönhetően a fa új termőrészeket fejleszt a helyén és még több gyümölcsünk lesz.

4. A citromfa ifjító metszése

Az öreg citromfa jellegzetessége, hogy a fa felkopaszodik: ekkor a citromfa ifjítása szükséges, ami a letermett területek lemetszéséből áll. Fontos, hogy a citromfa metszése során a főágakat tartsuk meg, ugyanis az azon létrehozott friss metszésekből nőnek majd ki az új, termőképes hajtások. A citromfa új hajtásai közül csak a legerősebbeket hagyjuk meg a következő évre, amelyek már virágozni is fognak.

A citromfa metszése képekben: így történik a citromfa metszése ősszel és tavasszal

5. A citromfa metszése tavasszal: "tavaszi nagytakarítás"

Annak ellenére, hogy a citromfa koronája egész évben metszhető, érdemes egy kora tavaszi metszést beidőzítenünk februárral, március elejére, amikor rendbe rakjuk a fát a szezonra. Ilyenkor kesztyű használatával, lefertőtlenített eszközökkel keressük meg a citromfa beteg részeit és távolítsuk el azokat. Ügyeljünk a fa védelmére, ugyanis a citrom érzékeny a sérülésekre! Ha egy nagyobb ág eltávolítását tervezzük, például ifjításkor, érdemes azt több részletben elvégeznünk, nehogy az ág letörjen és a kéreg megsérüljön. A citromfa metszése során a magasság- és a koronatérfogat-szabályozás egyaránt fontos, ám a citromfa egyharmadánál több zöldanyagot ne távolítsunk el egy szezonban!

6. A citromfa metszése ősszel: teleltetésre készülődve

A citromfa metszése ősszel is fontos feladat, habár ekkorra nagyobb koronaalakítást már ne tervezzünk! A citromfa teleltetése előtt vizsgáljuk át a koronát: metsszük vissza a letermett részeket és a betegnek tűnő területeket távolítsuk el. Előre megtervezhetjük a korona következő évi alakítását is.

A citromfa metszése videó segítségével

A citromfa metszése ugyanúgy, mint más gyümölcsfák esetében, a kezdők számára nem egyszerű gyakorlat, emiatt azt javasoljuk, hogy a citromfa metszése video segítségével történjen legelőször, sőt, akár a második-harmadik évben is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?