Fontos határidő közeleg: ezt rengeteg gazdának el kell intéznie március 1-ig

Fontos határidő közeleg: ezt rengeteg gazdának el kell intéznie március 1-ig

agrarszektor.hu
"Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot (HMKÁ)" előírásai között- melyet az 50/2008. (IV. 24.) FVM rendeletnek tartalmaz - szerepel, hogy "Fát, bokrot és sövényt a március 1. és augusztus 31. közötti költési és fiókanevelési időszakban nem lehet kivágni." Ez minden fára és bokorra - nemcsak a MePAR-ban feltüntetett fa és bokorcsoportra, magányos fára vonatkozik. Tehát amennyiben szükséges, vagy indokolt a fásszárú növényzet kivágása, azt még március 1-ig megteheti a támogatást igénylő gazdálkodó.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A HMKÁ a Kölcsönös megfeleltetés részét képezi, mely elemek kötelezően betartandók ahhoz, hogy a közvetlen kifizetések és egyes terület alapon nyújtott vidékfejlesztési támogatások teljes összege a gazdálkodóhoz kiutalásra kerüljön - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Fontos különbség azonban, hogy a külön tájképi elemként rögzített, a MePAR-ban feltüntetett "magányosan álló fa" kivágási tilalma az év minden napjára vonatkozik.

Kivágásra csak vis maior (94/2015. (XII. 23.) FM rendelet az elháríthatatlan külső ok (vis maior) esetén alkalmazandó egyes szabályokról és a vis maiorral összefüggő egyes miniszteri rendeletek módosításáról) esetben kerülhet sor, de a vis maior eseményt a kincstárnak az eseményt követően 21 napon belül - de legkésőbb 60 napon belül - elektronikus úton jelenteni kell. Amennyiben a magányos fa természeti csapás, vagy valamely, a gazdálkodótól független ok következtében a helyszínen már nem fellelhető, úgy azt is vis maiorként jelenteni kell a kincstárhoz, a MePAR-on történő átvezetés érdekében.

 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?