Ennyit számít a fűnyírás: egész mást kellene csinálnunk az utak menti területekkel

Ennyit számít a fűnyírás: egész mást kellene csinálnunk az utak menti területekkel

agrarszektor.hu
Nagy-Britannia területének 1,2 százalékát, egy nagyjából Nógrád megyének megfelelő területet tesznek ki az út menti területek, amiket az Exeteri Egyetem kutatóinak új tanulmánya szerint sokkal jobban is fel lehetne használni a biodiverzitás elősegítése érdekében. Ez megállapította: a rendszeres fűnyírás csak esztétikai szempontokat szolgál, ám ökológiailag rendkívül káros.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A kutatók vizsgálatai és becslése szerint Angliában, Skóciában és Walesben az út menti nagyjából 2579 négyzetkilométer terület 27%-án kaszálnak és vágnak füvet rendszeren. A maradék terület 41%-a mező, 19%-a fás terület, 11%-a pedig bozótos, cserjés - írta meg az Infostart a The Guardian információi alapján. A tanulmány szerint ezeket "multifunkciós zöld területekként" lehetne hasznosítani, különösen azokon a sűrűn lakott régiókban, ahol probléma a földterület szűkössége.

Ben Phillips, a kutatás vezetője a brit lapnak nyilatkozva azt emelte ki, hogy a rendszeres fűnyírás, kaszálás csak esztétikai szempontokat szolgál, miközben ökológiai szempontból kifejezetten káros. A Guardian által idézett becslés szerint az Egyesült Királyságban a vadvirágos rétek 97%-a tűnt el az 1930-as évek óta.

Ahogy azt korábbi kutatások is megerősítik, évi egyszeri vagy kétszeri fűnyírás mellett ezek a területek a vadvirágok és a beporzó rovarok számára ideális élőhellyé válnak, és a sűrűbb növényzet más állatfajoknak is kedvező körülményeket teremt. Lenne további lehetőség - a forgalom és a növényzet-állatvilág figyelembevételével - további fásításokra is.

A The Guardiannek nyilatkozó botanikus szakértő szerint ha az összes út menti területet megfelelő módon átalakítanák, nagyjából 420 milliárddal több virág lehetne az Egyesült Királyságban, ennek pedig már a biodiverzitásra is jelentős hatása lenne - részben magukkal az új életterekkel, részben a beporzó méhek elterjedésének elősegítésével.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?