Változott a szabályozás: erről minden tormatermesztőnek tudnia kell

Változott a szabályozás: erről minden tormatermesztőnek tudnia kell

agrarszektor.hu
A meggy és az alma mellett idén már a torma felvásárlására is kötelező szerződést kötni. A Magyarországon megtermelt torma felvásárlásához szükséges szerződéseket 2021. augusztus 1-jéig írásba kell foglalni, melynek a felvásárolni kívánt torma teljes mennyiségét le kell fednie. A szerződéskötési kötelezettség betartását a hatóság ellenőrzi. Ez alól akkor van kivétel, ha a tormát közvetlenül a fogyasztónak vagy a nagybani piacon értékesítik.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A hatályos hazai jogszabályi előírások (a mezőgazdasági termékpiacok szervezésének egyes kérdéseiről, a termelői és a szakmaközi szervezetekről szóló 2015. évi XCVII. törvény) értelmében a meggy és az alma Magyarországon történő feldolgozása, valamint a torma felvásárlása esetén kötelező írásban rögzíteni a termékek értékesítésére irányuló szerződést. A dokumentum kötelező tartalmi elemeit európai uniós rendelet (1308/2013/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet 168. cikk (4) bekezdése) határozza meg, amely egyebek mellett azt is lefekteti, hogy a szerződésben írásban kell rögzíteni a beszállított termékért fizetendő árat - olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) oldalán.

A meggy értékesítésére irányuló szerződések megkötésének határideje május 15-én lejárt. Az alma és a torma felvásárlására megkötendő szerződések rögzítésekor a termelőknek és a felvásárlóknak szem előtt kell tartaniuk, hogy a törvény alapján:

  • az adott évben több mint 200 tonna almát feldolgozóknak augusztus 1-jéig szerződéssel kell lefedniük a teljes feldolgozandó mennyiség legalább 60%-át;
  • míg a kisebb alma feldolgozóknak elegendő a beszállítás időpontjában megkötniük az írásos szerződést;
  • az adott évben a tormát felvásárlóknak augusztus 1-jéig szerződéssel kell lefedniük a teljes mennyiséget (torma esetén nincs mennyiségi határ).

A törvényben meghatározott kötelezettségek betartását a Nébih, valamint a megyei kormányhivatalok ellenőrzik. A kötelezettség megszegése esetén ágazatfelügyeleti bírság szabható ki, amelynek mértéke 10 ezertől 50 millió forintig terjedhet. Az érintettek a szerződéskötési kötelezettséggel kapcsolatos kérdéseiket az mgei@nebih.gov.hu e-mail címre küldhetik el.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?