Drasztikusan csökkent a biogazdálkodásra alkalmas területek száma: ez áll a háttérben

Drasztikusan csökkent a biogazdálkodásra alkalmas területek száma: ez áll a háttérben

agrarszektor.hu
Noha 2014 és 2019 között folyamatosan és gyors ütemben nőtt a biogazdálkodással foglalkozó termelők száma és az erre a célra hasznosított terület is, a bővülés tavaly megtorpant. Ugyanakkor az enyhe csökkenéssel együtt is a 2015-ösnél több mint két és félszer több, 5128 ökológiai gazdálkodót tartott nyilván a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A növekedés okaként a támogatásokat nevezte meg a KSH, a mintegy kétezer hektáros csökkentést pedig a biogazdálkodásra való átállásra bejelentett területek visszaesése idézte elő - olvasható a Világgazdaság oldalán. A csökkenésért jelentős részben a gabonatermesztés a felelős: egyrészt a korábbiaknál jóval kevesebben akarták átállítani területüket ökológiai gabonatermesztésre, így ez a terület több mint ezer hektárral lett kisebb, másrészt pedig szintén ezer hektárt meghaladó mértékben csökkent a tényleges biobúzatermő terület.

A biobúzát ettől függetlenül perspektivikus növénynek tartják, az egészséges, szermaradványoktól mentes biobúzalisztre nagy a kereslet. Mint ahogyan a hagyományosan termesztett gabonákra is: sokan például a csúcsokat döntő búzaáraknak tudják be, hogy megtorpant az átállás a biotermelésre. A KSH adataiból kiderül, hogy az ökológiai termesztésű szántóföldi növények termőterülete a gabonafélék visszaszorulása ellenére több mint 1700 hektárral növekedett. A gabonaféléken kívül ugyan csökkent az ipari növények és a fehérjenövények területe is, de ezt a friss zöldségek, dinnyék, szamóca és a zöldtakarmányok termőterületének bővülése bőven ellensúlyozta. Az ökológiai szőlő-, gyümölcs- és dióültetvények növekedési üteme is megtört ugyan, de egy közel 400 hektáros növekedést azért ezen a területen is elkönyvelhetett a KSH, a rét, legelő ökológiai terület viszont - az átállásra beállított parcellák csökkenése következtében - csaknem négyezer hektárral lett kisebb.

Az Ökológiai Mezőgazdasági Mozgalmak Nemzetközi Szövetsége (IFOAM) és a Biogazdálkodási Kutató Intézet (FiBL) legfrissebb adatai 2019-re 1,6 százalékos, 1,1 millió hektáros növekedést jeleztek az ökológiai területekben, és a vizsgált 187 országban a biotermékek kiskereskedelmének további bővüléséről számoltak be. A kiadvány szerint 2019 végén összesen 72,3 millió hektáron folytattak ellenőrzött biogazdálkodást. Ebből a legnagyobb, 35,7 millió hektáros területen Ausztráliában, míg az ökológiai gazdálkodásban élenjáró következő két ország Argentína (3,7 millió hektár) és Spanyolország (2,4 millió hektár) volt. A kontinensek összevetésében Európa 16,5 millió hektáros biogazdálkodással művelt területével - Ausztrália után - a második.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?