Elképesztő: ki nem találnád, miből készítenek komposztot a profik

Elképesztő: ki nem találnád, miből készítenek komposztot a profik

agrarszektor.hu
Az új év első napján az emberek elengedik az óévet, vízkeresztkor pedig lebontják a karácsonyfákat. Az azonban mindig kardinális kérdés, hogy mi legyen a lakásból kikerülő karácsonyfával. Vannak, akik egyszerűen csak kidobják. Mások elégetik. Az utóbbi időben szerencsére egyre inkább magától értetődő lett, hogy az emberek olyan megoldást válasszanak, amely a fenntarthatósági elveket is szem előtt tartja. Dr. Aleksza László egyetemi docens, a MATE Környezettudományi Intézetének munkatársa a kidobott fák lehetséges hasznosításáról beszélt - derült ki az egyetem közleményéből.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az emberek általában az új év első napján elengedik az óévet, vízkeresztkor pedig lebontják a karácsonyfákat. Aki babonás, az csak azon az egy napon teszi meg ezt a lépést, sem előbb, sem később, a néphit ugyanis úgy tartja, hogy szerencsétlenséget hoz, ha valaki korábban megválik a karácsonyfájától, akinél viszont viszont január 6-a éjjelén még teljes díszében pompázik a fa, akkor anak egész évre úgy kell maradnia. Akár előbbi, akár utóbbi, esetleg köztes megoldást válassza az ember, egyre inkább magától értetődő, hogy a fenntarthatósági elveket is szem előtt kell tartani. Dr. Aleksza László egyetemi docens, a MATE Környezettudományi Intézetének munkatársa szerint a lebontott és kidobott karácsonyfák többféleképpen hasznosíthatóak.

A szakember elmondta, hogy a Profikomp Környezettechnika Zrt., ahol a MATE Környezettudományi Egyetem Külső Hulladékgazdálkodási Tanszéke is működik, rendelkezik a fenyőfák komposztálással történő hasznosítására alkalmas engedélyezett telephellyel, gépekkel, technológiákkal. Dr. Aleksza László kiemelte, hogy a hulladékká váló karácsonyfák hasznosításánál ugyanazokat a szempontokat és hierarchiákat kell figyelembe venni, mint más hulladékoknál. Mindenekelőtt elkülönítetten kell begyűjteni a hulladék fenyőfákat, ami viszonylag egyszerű, de mindenkinek tudnia kell, hogy ezeket csak akkor lehet hasznosítani, ha minden karácsonyfadíszt teljeskörűen eltávolítottak ezekről. Ebben az esetben kerülhet sor a legjobb megoldásra, az anyagában történő hasznosításra, amely ennél a hulladéknál a komposztálás. Ennél rosszabb megoldás, ha a fenyőfákat energetikailag hasznosítják, vagyis elégetik, ami jelenleg például a fővárosi gyakorlat, bár fontos hangsúlyozni, hogy ez még mindig sokkal kedvezőbb, mint ha a fenyőfák a hulladéklerakóba kerülnek, akkor ugyanis a fákban rejlő anyag- és energiaforrás is elvész - tette hozzá Dr. Aleksza Zoltán.

A szakember beszélt arról is, hogy fenyőfák hasznosításának első lépése a beérkező hulladék tisztaságának megállapítása, hiszen jó minőségű komposztot csak tiszta alapanyagból lehet előállítani. Amennyiben idegenanyagoktól (jelen esetben elsősorban karácsonyfadíszektől) mentes a fenyőfa-hulladék, akkor megkezdődik az aprítás, amivel megnövelik a biológiai bomlás felületét. Aprítás után összekeverik egyéb hulladékokkal (konyhai és zöldhulladékokkal), beállítják a megfelelő nedvességtartalmat, C/N arányt és szerkezetességet, hogy rövid idő alatt jó minőségű komposztot állítsanak elő. A komposztálás folyamata szemipermeábilis membrántakaróval takart, levegőztetett, szabályozott technológiával történik a Profikomp Környezettechnika Zrt. telephelyén.

A MATE Környezettudományi Intézetének munkatársa elmagyarázta, hogy miután a komposztálás folyamata befejeződött, a sötét színű, biológiailag stabil, erdei talajra emlékeztető illatú komposztot lerostálják, és a megfelelő minőségbiztosítás után történik meg a szántóföldi vagy kertészeti felhasználása. A fizikai, kémiai és mikrobiológiai vizsgálatok mellett professzionális növényteszteket is elvégeznek a fitotronukban, amely garantálja, hogy a későbbi felhasználás során a komposzt növényi növekedésre gyakorolt hatása kedvező lesz.

Arra a kérdésre, hogy érdemes-e otthon, a házikerti komposztálóba elhelyezni a fenyőfát, Dr. Aleksza László elmondta, hogy noha minden esetben az a legjobb, ha az ember a képződő hulladékokat a keletkezés helyéhez legközelebb hasznosítja, a fenyőfák esetében, amennyiben rendelkezésre áll a településen komposztáló telep, akkor javasolt azt odaszállíttatni. A fenyőfa hulladékok ugyanis elsősorban a magas gyantatartalmuk és a tűlevelek alacsony pH-értéke miatt viszonylag nehezen komposztálhatóak, de az ipari, professzionális telepeken, egyéb hulladékokkal keverve és szabályozott körülmények között ezekből a hulladékokból is jó minőségű komposztot lehet előállítani.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?