Meglepődtek a magyar termelők a kormány döntésén: nem számítottak a tilalomra

Meglepődtek a magyar termelők a kormány döntésén: nem számítottak a tilalomra

agrarszektor.hu
Gátat vethet az árak elszállásának a magyar gabonapiacon a kormány által elrendelt exporttilalom. Noha ellátási gondoktól egyelőre nem kell tartani, az intézkedés akkor is biztosítja a hazai szükségletek kielégítését, ha előállna a legnehezebb helyzet. A piaci szereplőket azonban váratlanul érte a döntés, ezért számos részletszabályban még útmutatást várnak az Agrárminisztériumtól.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A nehéz helyzetben is biztosítja a magyarországi lakossági fogyasztók és az állattenyésztési ágazat ellátását a kormány által a gabonákra bevezetett exporttilalom - olvasható a Magyar Nemzet oldalán. Regős Gábor, a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. makrogazdasági üzletágának a portál által megkérdezett vezetője szerint fontos figyelembe venni, hogy az intézkedés nem tiltja be teljeskörűen a magyar gabona külföldre szállítását, csupán megteremti a lehetőségét annak, hogy az agrárminiszter szükség esetén megakadályozza annak kivitelét az országból.

EZ IS ÉRDEKELHET

A szakember szerint ezt azért fontos hangsúlyozni, mert az érintett termékek egy részéből, pél­dául búzából, árpából és kukoricából jelentős exporttöbblete van az országnak, a teljes tilalom pedig komoly bevételkiesést okozna az ágazatnak. Ahogy Regős Gábor fogalmazott, az export tehát fennmarad, de ezt vélhe­tően csak olyan mennyiségig engedélyezik, ami az ellátásbiztonságot nem veszélyezteti és nem okoz árrobbanást a piacon.

Az orosz-ukrán háború miatt jelentős áremelkedés kezdődött a világpiacon, ami előrevetíti, hogy a hazai termények iránt is erősebb kereslet lesz a következő hetekben. Oroszország és Ukrajna jelentős gabonaexportőr ország, éves szinten - a két állam összesen - mintegy százmillió tonnát exportál, aminek durván a felét a búza teszi ki. Nem csoda tehát, ha a fegyveres konfliktus kirobbanása miatt jelentős félelem alakult ki a piacon, sokan attól tartanak ugyanis, hogy a háború folyományaként leáll a két ország gabonakivitele, amint arról az Agrárszektor is beszámolt korábban.

 

EZ IS ÉRDEKELHET

A kormány célja, hogy megakadályozza a túlzott kiáramlást, azaz hogy az ukrán háború miatt kieső kínálat pótlására ne vigyenek ki Magyarországról túl sok terméket, ne következzen be itt hiány, akár az állattartóknak, akár például a malmoknak. A termeléskiesés egyelőre még csak feltételezés, nem látni, hogy a konfliktus mennyire húzódik el, illetve mekkora károkat okoz az ukrán mezőgazdasági termelésben

- mutatott rá Regős Gábor.

A szakértő úgy véli, az intézkedésnek rövid távon nem lesz különösebb hatása az árakra, olcsóbb biztosan nem lesz a gabona, az árak elszállását azonban meg tudja akadályozni az állam beavatkozása. A háborús helyzet itthon főként azon terményeknél okozhat drágulást, amelyekből amúgy is behozatalra kényszerül az ország, mint például a szója vagy a rizs.

A hazai gabonakereskedőket váratlanul érte a kormány exporttilalommal kapcsolatos döntése. Pótsa Zsófia, a Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és -kereskedők Szövetségének főtitkára szerint a piaci szereplők nem voltak felkészülve egy azonnali hatású intézkedésre. A Magyar Közlönyben hétvégén megjelent rendelet egyelőre számos kérdést vetett fel a gyakorlatban, a kereskedők pedig elbizonytalanodtak. A tagság jelentős része az államnak fogja felajánlani azokat a tételeket, amelyeket már előkészítettek a szállításra. A kérdés csak az, hogy a jogszabály által megfogalmazott harminc napig mit kezdenek ezekkel a tételekkel - emelte ki a szövetség főtitkára. A szakember úgy látja, hogy a hazai ellátást egyelőre nem veszélyezteti semmi, az orosz-ukrán konfliktus ugyanakkor valóban járhat keresletnövekedéssel a külföldi piacokon.

Magyarország minden évben több gabonát termel, mint amennyit felhasznál, a hazai piac ellátása még a legrosszabb évben is biztosítható. Hazánkban jelenleg is van exportárualap, azt azonban pontosan fel kellene mérni, hogy mekkora mennyiség van a magtárakban

- hangsúlyozta Pótsa Zsófia.

A Gabonaszövetség főtitkára elismerte, jogos felvetés az állam részéről, hogy gondoskodni szeretne a tartalékokról, ebben a kereskedők és a feldolgozók is partnerek. Egyeztetésre azonban szükség lenne a kormányzat és a piaci szereplők között. Ez vélhetően már ezen a héten megtörténik.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?