Eddig bírták a magyar termelők: óriási változás jöhet a magyar mezőgazdaságban

Eddig bírták a magyar termelők: óriási változás jöhet a magyar mezőgazdaságban

agrarszektor.hu
Átrendeződést hozhatnak a hazai mezőgazdasági termelésben a magas energia- és inputanyagárak, hiszen míg a gabonatermesztők jó helyzetben vannak az egyre emelkedő terményárak miatt, addig a kertészetek egyre nehezebben tudják kigazdálkodni a növekvő termelési költségeket. Mivel a gabona- és olajnövény-termesztés jövedelmezősége jelenleg jobb, mint számos szabadföldi zöldségtermesztési ágazaté, így több zöldségkultúrában is a termőterület tíz-húsz százalékos visszaesésétől tartanak a szakemberek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Komoly hatással van az orosz-ukrán háború a hazai kertészeti ágazatra, jelentősen megemelkedtek ugyanis az elmúlt időszakban a termelők költségei, és habár az energia és az egyéb input anyagok ára már a háború kitörése előtt is fejfájást okozott a gazdáknak, a fegyveres konfliktus tovább fokozta a helyzetet. Az áremelkedésen mellett ráadásul bizonyos termékek esetében hiánytól is tartani kell, ami tovább erősíti a bizonytalanságot az ágazatban. 

A termelési költségek egy év leforgása alatt összességében 25-50 százalékkal emelkedtek. A legkisebb mértékben a munkabérek nőttek, a húszszázalékos béremelés szinte eltörpül a műtrágya, a növényvédő szerek vagy az energiahordozók drágulása mellett. Ez utóbbi esetében ugyanakkor némi versenyelőnyt jelent a magyar hajtató kertészeteknek, hogy a nyugat-európai versenytársaikkal ellentétben jóval kisebb mértékben függenek a földgáztól. Itthon ugyanis főként termálenergiát használnak az üvegházak és a fóliasátrak fűtésére, miközben Nyugat-Európában a hajtatott termesztés javarészt földgázra van alapozva. Ugyanakkor egyelőre korai lenne azt megmondani, hogy mekkora előnye származik majd ebből a hazai termelőknek hosszabb távon

 - mondta a Magyar Nemzetnek Apáti Ferenc, a Magyar Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet, a FruitVeB elnöke. Hozzátette, a költségek emelkedése és az ágazatban érzékelhető bizonytalanság a termelői kedvre is hatással van.

A szántóföldi növények esetében jelentős áremelkedés ment végbe, az idén pedig további drágulás várható. A gabona- és olajnövények jövedelemtermelő képessége nagyon magassá vált, amivel e kultúrák a szabadföldi zöldségek nagyon erős konkurenciájává váltak

 - közölte a FruitVeb elnöke. Apáti Ferenc szerint a tőkére, a munkára vagy a termelési kockázatokra vetítve a gabona- és olajnövény-termesztés jövedelmezősége jelenleg jobb, mint számos szabadföldi zöldségtermesztési ágazaté, így több zöldségkultúrában is a termőterület tíz-húsz százalékos visszaesésétől tartanak az ágazatban. A bizonytalanság már a beruházásoknál is érzékelhetővé vált, a termelők gazdasági kilátásai mellett a megnövekedett építőanyagárak is abba az irányba mutatnak, hogy az idén erőteljes lassulás várható a beruházások megvalósítása terén.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?