Tolvajok tartják rettegésben a belga gyümölcstermelőket: óriási károkat okoznak

Tolvajok tartják rettegésben a belga gyümölcstermelőket: óriási károkat okoznak

agrarszektor.hu
Nem várt problémával szembesültek a belga cseresznyetermelők: nagyüzemben lopják a cseresznyét erre szakosodott bandák.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Sokaknak meggyűlt a baja az idei cseresznyeszezonnal. Míg Bulgáriában nincs, aki leszedje a termést, Belgiumban ennek épp az ellenkezője tapasztalható: vannak, akik nagyon is hajlandóak a cseresznye betakarítására, csak éppen a termelők tudta és beleegyezése nélkül - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán. A Belgium keleti részén fekvő Limburg tartomány déli részén elterülő Haspengouw régió gyümölcstermesztéséről híres, ám az utóbbi hetekben szervezettnek tűnő bandák fosztogatják a cseresznyeültetvényeket a hajnali sötétség leple alatt.

A cseresznye idén nagyon drága a belgáknál, legalább 7-8 eurót kérnek egy kilóért, így vonzó célponttá vált.  A legalább tíz fős csoportok napkeltéig több száz kilogramm gyümölcsöt tüntetnek el a fákról, így a gazda kára egyetlen "akció" következtében is több ezer euróra rúghat. További probléma, hogy a kéretlen szedőmunkások finoman szólva is kevés figyelmet fordítanak a szakszerű betakarításra: egyszerűen letörik a nagyobb ágakat, és onnan tépik le a termést, ami az eltulajdonított cseresznye piaci értékénél is sokkal nagyobb, ráadásul évekre szóló kárt okoz. Ráadásul olyan eset is előfordult már, hogy a sötétben szorgoskodó tolvajok nem látják, mit szednek, ezért éretlen gyümölcsökkel távoznak, amit aztán a környéken el is dobálnak.

A rendőrség plusz járőrök szolgálatba állításával próbál tenni valamit a tolvajok ellen, akik tetten érés esetén nem haboznak erőszakhoz folyamodni. A lopott áru igen gyorsan a zöldségeseknél és a piacokon tűnik fel, ezért sejthető, hogy olajozott gépezet működik a háttérben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?