Ez most komoly? Ennyiért melóznak az idénymunkások a horvát gyümölcsösökben

Ez most komoly? Ennyiért melóznak az idénymunkások a horvát gyümölcsösökben

agrarszektor.hu
A horvát mezőgazdaság nem válogatja a kezeket melyek a gyümölcsöket szedik. Az órabér 22 horvát kúna, a helyiek ezt túl alacsonynak találják. Nepáli munkások sietnek a segítségükre, vagyis olyan emberek mentik meg a helyzetet, akiknek az otthona 6000 kilométerre van. Az órabérek túl alacsonyak, a horvát idénymunkások többet kérnek, a gazdák pedig ezt már nem tudják megfizetni, így a megoldás Nepálból érkezik.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az egyik legnagyobb horvát gyümölcsösben a traktorok állnak. A kosarak üresek. Hatezer tonna Fuji, Breborn, Jonagold, Golden delicious, Granny smith és Gala várakozik az ágakon. A szüretet az időjárás leállította, de ahhoz, hogy egyáltalán elkezdődhessen, a gyümölcsös igazgatójának el kellett kezdenie a tervezést - időben, azaz hat hónappal előtte. Az igazgatónak 30 munkása van, de a szürethez 300-ra van szüksége - írja a total-croatia-news.com-ra hivatkozva a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Körülbelül száz helyi lakosunk van, akiknek biztosítottuk a gyümölcsösbe való utaztatását, és 200 külföldi munkásunk, akik részben a régióból, de főleg Nepálból származnak, akiknek minden alapvető szükségletüket biztosítottuk, beleértve a szállást és az étkezést, valamint a munkavégzés helyszíne és a szállás közötti közlekedést. Ők azok, akik már második éve mentik meg a horvát almatermést

- mondta Ivona Tupek, a Moslavina Fruit igazgatója. A munkások a szüret végéig maradnak, a termelőknek pedig nincs más választásuk, bármennyire is bonyolult a munkaerőbehozatali eljárás.

Ezek bonyolult eljárások, ami a munkavállalási engedélyeket és a szerződéseket illeti, valamint a Horvátországba való belépést és az itt tartózkodást, így sajnos kénytelenek vagyunk külföldi munkaerőre támaszkodni, bármennyire is nehéz őket megszerezni

- közölte Tupek. Ebben a gyümölcsösben egy átlagos idénymunkás nyolc óra alatt 800 kilogramm almát szed le, de vannak olyanok is, akik kétszer ennyit szednek le ugyanabban az időben. A különbség gyakran az életkorból adódik. A fiatal nepáliakkal ellentétben a hazai munkaerőt többnyire nyugdíjasok alkotják.

A gyümölcsösökben a jelenlegi szezonális munkaerő általában idősebbek, ahol egy újabb problémához érkezünk, ami magának a munkaerőnek a hatékonysága és minősége. Általában örülünk, ha kapunk egy alkalmazottat annak a minőségnek és termelékenységnek a rovására, amit a szüret során nyújtani tudnak

- tudatta Luka Cvitan az Almatermelők Szövetségétől.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?