Riasztó jóslat látott napvilágot az időjárásról: ez várhat az emberekre a jövőben

Riasztó jóslat látott napvilágot az időjárásról: ez várhat az emberekre a jövőben

MTI
Néhány évtizeden belül teljes régiók válhatnak élhetetlenné el a hőség miatt - írta jelentésében az ENSZ és a Nemzetközi Vöröskereszt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ha továbbra is hasonló ütemben folytatódik a klímaváltozás, akkor a Száhel-övezetben, Afrika szarván (vagyis Északkelet-Afrikában), valamint Dél- és Délnyugat-Ázsiában a hőség olyan mértékűvé válhat, amely meghaladja az ember fizikai tűrőképességét - állt a tanulmányban. A következmény tömeges szenvedés, halál, népességvándorlás és az egyenlőtlenségek fokozódása lesz - figyelmeztetett az ENSZ és a Nemzetközi Vöröskereszt. A jelentés szerint elmondható, hogy számos régióban - ahol megbízható statisztikai adatok állnak rendelkezésre - a hőség a legnagyobb meteorológiai veszélyforrás.

Jelenleg is emberek ezrei esnek áldozatául a forróság következményeinek évente, a klímaváltozás előrehaladtával pedig számuk évről évre nőni fog - hangsúlyozta Martin Griffiths, az ENSZ humanitárius ügyekért felelős főtitkárhelyettese és Jagan Chapagain, a Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetségének (IFRC) főtitkára.

A tanulmány emlékeztetett rá, hogy a 2003-as európai kánikula több mint 70 ezer, a 2010-es oroszországi hőség pedig több mint 55 ezer ember halálát okozta. Szakértők úgy vélik, hogy az évszázad vége felé világszerte annyi ember életét követelheti a hőség, mint a rák. A jelentés "csendes gyilkosnak" nevezte a hőséget, amelynek hatásai egyre erőteljesebbek lesznek az idő előrehaladtával, és hatalmas kihívások elé állítják az emberiséget.

Martin Griffiths rámutatott: a humanitárius segítségnyújtó rendszer eszköztelen egy ilyen fokú krízissel szemben. Ahogy a szakember fogalmazott, pénz és erőforrás híján már idén sem tudtak segíteni egyes súlyos válsághelyzetekben. A jelentést egy hónappal az ENSZ Sarm es-Sejk-i klímakonferenciája előtt hozták nyilvánosságra.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?