Áll a bál Németországban: érik a krízis, kifakadtak a gazdák

Áll a bál Németországban: érik a krízis, kifakadtak a gazdák

agrarszektor.hu
A Német Kertész Szövetség (ZVG, Zentralverband Gartenbau e.V.) főtitkára, Bertram Fleischer a Bundestag Élelmiszer- és Mezőgazdasági Bizottságának február 6-i meghallgatásán éles kritikával illette a fenntartható növényvédelemre vonatkozó európai javaslatokat. A ZVG továbbra is irreálisnak tartja a rendelettervezet követelményeit, és világos célok kijelölését követeli.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Kemény kritikával illette a ZVG főtitkára a a fenntartható növényvédelemre vonatkozó európai javaslatokat. Bertram Fleischer szerint ugyanis a szabályozástervezet követelményei egyértelműen irreálisak, és a cégek szempontjából sem okszerűek. A tervezet legkevésbé sem veszi figyelembe azt a haladást, amit Németország a felhasznált növényvédő szerek mennyiségének és veszélyességének mérséklése terén elért, valamint figyelmen kívül hagyja a 2009/128 irányelv példamutató németországi bevezetését is - olvasható a FruitVeB oldalán.

A szakember emellett emlékeztetett, hogy az Európai Bizottság kompromisszumos javaslatot rakott le az asztalra, ám a ZVG arra szólította fel a Tanácsot és a Parlamentet, hogy a következő időszakban lefolytatandó tárgyalások során igyekezzen érvényre juttatni arányérzékét, illetve próbálja meg a gazdaságos kertészeti termelés szempontjából is vizsgálni a javaslatot. Bertram Fleischer szerint a növényvédő a szerek betiltása és a biológiai valamint alacsony kockázatú szerek kizárólagos előtérbe helyezése óriási réseket hagy a növényvédelmi tervekben, inkább az integrált megközelítés erősítésére lenne szükség. A ZVG ezen felül a világos, elérhető célok meghatározását, az egyes tagállamokban hatályos különböző követelmények figyelembe vételét, valamint gyakorlati irányelvek megfogalmazását követelte a termelő vállalkozások számára.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?