Lázban ég rengeteg magyar: egyre többen ültetnek így növényeket a kertjükbe

Lázban ég rengeteg magyar: egyre többen ültetnek így növényeket a kertjükbe

agrarszektor.hu
Elindult a házi kerti vetőmag értékesítési szezon. A tasakos vetőmagfajtákból a becslések szerint az idei szezonban mintegy 20 milliót értékesítenek a forgalmazók, megközelítőleg 5 milliárd forint értékben. A Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács adatai szerint a legkeresettebb termékek a zöldségmagok, utána következnek a fűszernövények és a virágok magjai.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A hazai házi kerti vetőmag-piac kínálata meghaladja az 1000 fajtát. A legkelendőbb vetőmagok közé a borsó- és babfélék tartoznak a nagymagvúak kategóriájában, míg az aprómagvak közül a petrezselymek és a sárgarépa fajták fogynak legnagyobb mennyiségben. Az utóbbi években jelentősen megnőtt a kereslet a cukkinik, a chilipaprikák, a cherry és koktélparadicsomok, a salátafélék, valamint a különböző fűszernövények - kapor, bazsalikom, metélőhagyma - iránt. Erről Pavelka Árpád, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács Zöldség Szekciójának tagja beszélt, aki kifejtette: becsléseik szerint megközelítőleg 20 millió darabot értékesítenek a forgalmazók egy szezonban. Az éves forgalom megközelíti az 5 milliárd forintot.

A fajtakínálat bőséges, erős verseny jellemzi a piacot. A hazai cégek aktívan jelen vannak a környező országok piacain és itthon is számos külföldi cég kínálata jelenik meg, mind a gazdaboltokban, mind pedig az áruházláncok polcain. Az elmúlt években a világjárvány alatt a konyhakerti vetőmagvak forgalma mintegy 15%-kal emelkedett. Ez annak köszönhető, hogy a családok sokkal több időt töltöttek otthon és igyekeztek környezetük kertjük művelésével is többet foglalkozni szabadidejük kitöltéseként. A mostani szezonra ez a trend sajnálatos módon visszaesni látszik, pedig fontos lenne a házi kertek művelése. Az eladott mennyiség trendszerűen évente 3-5%-kal csökken. Az önellátó kiskerti gazdálkodás egyre inkább a díszkert, pihenőkert irányába fordul

- ismertette Pavelka Árpád.

A kiskerti termelés többnyire intenzív körülmények között folyik, kiemelkedően magas tápanyag szintekkel és folyamatos öntözéssel. Az erős hőségnapok ennek ellenére jelentős károkat okozhatnak, és a növény megóvása nagy kihívást jelent még a tapasztaltabb kertészeknek is. A tasakban árult magok esetében a folyamatos hatósági ellenőrzések jóvoltából a piac nagy részén minőségi vetőmagokat lehet vásárolni, ám ennek ellenére belefuthatnak a fogyasztók silány minőségű termékbe, így nem árt néhány fontos dolgot szem előtt tartani vásárláskor.

Azt javasoljuk, hogy a bevált, eredményesen termelt fajtákat a megbízható gyártóktól és forgalmazóktól vásárolják. Ezen felül érdemes figyelni a csomagoláson feltüntetett információkra is. Árulkodó lehet az is, ha a csomagolás túl kevés információt tartalmaz, például hiányzik róluk az azonosítószám, a mennyiség és a lejárati idő

- tette hozzá Pavelka Árpád.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?