Helyzetjelentés az európai földekről: nagy bajok vannak ezekben az országokban

Helyzetjelentés az európai földekről: nagy bajok vannak ezekben az országokban

MTI
Kedvezőek a terméskilátások Európában a Pireneusi-félsziget kivételével, ahol fokozódott az aszály, így tovább csökkentek a spanyol és portugál termés-előrejelzések a nyári növényekre, sőt az aszály miatt valószínűleg a termőterület is zsugorodik - írta májusi nemzetközi agrometeorológiai elemzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A szervezet honlapján közzétett elemzésben ismertetik, áprilisban Olaszország északnyugati területein megszűnt az aszály. Májusban azonban az átlagosnál jóval csapadékosabb időszak következett, helyenként a sokéves átlag duplája is lehullott, főleg az ország északkeleti és déli részén. Emilia-Romagna tartományban extrém mennyiségű csapadék esett május elején, ami súlyos árvizekhez vezetett, tönkrementek a búza- és árpatáblák.

Romániában és Bulgáriában, az Európai Unió fő napraforgó-termelő országaiban az állományok viszonylag jó állapotban vannak, a talajnedvesség kedvező, de fennáll a kockázata annak, hogy a virágzási időszak már aszályos időszakra esik. Spanyolországban rendkívül nehéz volt a vetés a tartós aszály miatt, az eredetileg tervezett vetésterület jelentős részén nem tudták elvetni a napraforgót, az állományokat pedig nem öntözik, így a terméskilátások is nagyon gyengék. Franciaországban és Németországban az állományok jó állapotban vannak, de Görögországban a napraforgó-termelést nagyon sokan befejezték, ugyanis nem éri meg ezzel a növénnyel foglalkozni, mert a költségek magasabbak a hozamnál. Ukrajnában pedig késett a napraforgó vetése az előző évhez képest a gyakori áprilisi csapadék miatt.

Az elemzés szerint a műholdas mérések alapján a természetes és a kultúrnövényzet nincs jó állapotban többek között Spanyolországban, Argentínában, Marokkó térségében, Közép-Ázsiában, de az Egyesült Államok középső vidékein sem.  Itt a szárazsággal küzdő Kansas államban - amely a legnagyobb őszi búzatermelő vidék -, magas, 68 százalék a gyenge vagy nagyon gyenge állapotban lévő állományok aránya.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?