Tragikus a helyzet Bulgáriában: sok gyümölcstermelő végleg feladta a harcot

Tragikus a helyzet Bulgáriában: sok gyümölcstermelő végleg feladta a harcot

agrarszektor.hu
A tavaszi fagyok és a jégesők miatt idén a bolgár gyümölcstermés volumene akár 70-80%-kal is visszaeshet. A helyzet annyira súlyos Bulgáriában, hogy sok termelő már eladásra kínálja az ültetvényét.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Tragikus állapotokról számolt be a bolgár gyümölcstermesztők jelentős részét tömörítő Union of Danube Fruit Growers elmöke, Nikolaj Kolev. A tavaszi fagyok és a június-júliusi jégkárok miatt olyan súlyos a helyzet, hogy állami beavatkozásra lenne szükség, mivel a gazdák többsége a jövő évi termés előkészítését sem fogja tudni biztosítani - olvasható a FruitVeB oldalán. Különösen nagy a baj Dél-Kelet és Észak-Bulgáriában, ahol a cseresznye, az őszibarack és a körte nagy része is elfagyott az idén. Betakarítás gyakorlatilag nem is folyik, nincs mit leszedni a fákról, és már most látszik, hogy a hazai gyümölcságazat nem lesz képes ellátni az országot hazai termésű áruval.

Nem véletlen, hogy a bolgár boltok tele vannak importáruval, főleg a görög őszibarack és nektarin beáramlása jelentős. A gyümölcsfélék átvételi árai emelkedtek ugyan, de mivel nincs mit átvenni, a gazdákat ez kevéssé kompenzálja a terméskiesésért. Az Agrozona értesülései szerint sokan árulják ültetvényeiket, de amíg vevőre találnak, addig is reménykednek az állami segítségnyújtásban. A szorult helyzetben különösen rosszul jön még az is, hogy az agrártámogatások egységes kérelmeinek rendszerét megvariálták az idén, és igen sok gazda nem tudta megfelelően kitölteni a kérvényezési űrlapokat, így ezek a támogatások is késni fognak. A bolgár gyümölcstermő terület körülbelül 65 ezer hektár, jó években a 225 ezer tonna körüli össztermés 70%-át a szilva (60 ezer tonna körül), a cseresznye (50 ezer tonna) és az alma (45 ezer tonna) adja.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?