Megérkezett az előrejelzés: olyan időjárás jön, aminek sok gazda örülhet

Megérkezett az előrejelzés: olyan időjárás jön, aminek sok gazda örülhet

agrarszektor.hu
Nem túlzás azt mondani, hogy időjárásunk drasztikusan átlakult: a nyári meleg és száraz idő után nedves és hideg léghullámok érkeznek fölénk. Végre várható csapadék is, de előre láthatólag nem lesz elegendő. Az esőre főleg az Alföldön lenne hatalmas szükség, elsősorban a tavaszi vetések szempontjából, mivel a talaj felső 20 cm-es rétege ezen a területen kritikusan száraz állapotban van..

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az elmúlt héten egyáltalán nem hullott csapadék hazánkban, inkább csak fátyolfelhők érkeztek fölénk, sok volt a napsütés. Az előző 30 nap csapadékösszege hazánk nyugati és néhol az északi részén a 30-45 mm-t is eléri, míg az Alföldön nagy területen 10 mm alatt marad. Mindez azt jelenti, hogy az országban komoly a csapadékhiány. A 90 napos csapadékösszeg is már csaknem az egész országban hiányt mutat a sokéves átlaghoz képest, az Alföldön ez a 40-70 mm-t is eléri. Tavaly év végére országszerte feltöltődött a talaj nedvességgel, azóta azonban csak a fél méternél mélyebb réteg őrzi a nedvességtartalmát. A felszín irányából egyre vastagabb réteg szárad ki, az Alföldön már március közepe óta kritikusan száraz a talaj fölső 20 cm-es rétege. Így a tavaszi vetések szempontjából egyre nagyobb területen van fokozódó aszály - derül ki a Hungaromet Zrt. friss agrometeorológiai előrejelzéséből. 

A hőmérséklet csúcsértéke a múlt hét elején és végén nyárias magasságokban, 25 Celsius fok fölött alakult, vasárnap többfelé elérte a 30 fokot. A hét közepén, szerdán a Dunántúlon jelentősen visszaesett a hőmérséklet, csütörtökön kisebb mértékben, de keleten is mérséklődött a felmelegedés. Az 5 cm-en mért talajhőmérséklet napi átlaga már március végétől meghaladja a kukorica vetéséhez szükséges 10 fokos küszöbértéket, jelenleg 20 fok közelében alakul.

Jó állapotban vannak a vetések

Az előrejelzésből kiderült az is, hogy az őszi vetések még jó állapotban vannak, két-három héttel előrébb járnak a fejlődésben a szokásosnál. A kalászosok intenzíven növekednek, az őszi káposztarepce pedig virágzik. Ennyi meleg idő erre a fenológiai fázisra még kedvező, mert ha ez tovább tartana, lerövidítené ennek a fázisnak az időtartamát, ami már nem lenne optimális. Az Alföld északi részén a korábbi belvízfoltokban a vetések kipusztultak. Az őszi vetések országszerte, a mélyebb talajrétegekben még az Alföldön is találnak nedvességet, de az gyorsan fogy, kezdik megérezni a csapadékhiányt. A tavaszi vetésekre kellene csak igazán az eső, Magyarország nagyobb részén teljesen száraz a fölső talajréteg, ahová a vetőmag kerül, kerülne. A legtöbb gyümölcsfánk már elvirágzott, de pl. az alma és a birs jelenleg virágzik, melyeknek a száraz, meleg idő kedvez.

A folytatásban jelentős változás várható időjárásunkban: este hidegfront érkezik, mely csapadékot, valamint komoly és tartós lehűlést hoz. Este és holnap sokfelé, szerdától szórványosan várható eső, zápor, helyenként zivatar. A hetén várható csapadék mennyisége összesen várhatóan nem lesz elég a jelenlegi helyzetben: nagy területen meghaladhatja a 10, helyenként a 20 mm-t, ugyanakkor maradhatnak olyan országrészek is (elsősorban az Alfödlön), amelyek kimaradnak a nagyobb esőből. A levélnedvesség-tartam napokig kifejezetten magas lehet a többszöri csapadék miatt. A talajok többfelé megáznak, de maradnak olyan területek is, ahol csak a fölső pár cm nedvesedik át. A hőmérséklet drasztikusan visszaesik, a front mögött a maximumok már csak 11 és 16 fok között oszlanak meg az országban. A sok felhő és szél miatt a hét közepéig még nem várható erős éjszakai lehűlés, de a hét második felében már lehetnek kevésbé felhős éjszakák, helyenként talajmenti fagyokkal

- olvasható az előrejelzésben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?