Vigyázat! - Agresszív allergén támad

agrarszektor.hu
Magyarországon már minden ötödik ember szenved tőle.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Magyarország Európa parlagfűvel (Ambrosia artemissiifolia) leginkább fertőzött területe. A parlagfűszezon tipikusan augusztus elejétől szeptember végéig tart, ám a gyommentesítést már most, a parlagfű növény megjelenésekor el kell kezdeni!

Az időjárás kedvezett a parlagfű kelésének, az enyhe tél és a korai kitavaszodás miatt a parlagfű is korán megjelent. A kelési időponttól függően a parlagfű csíranövények fejlettsége változatos: a sziklevelestől a hat leveles állapotig találhatunk növényeket. A fő csírázási időszak még nem zárult le, májusban a parlagfű növények újabb kelése várható.

A parlagfű korai megjelenése miatt idén a parlagfű virágzására és a pollenszóródásra is feltehetően korábban lehet számítani, ezért már most meg kell kezdeni a gyommentesítést, megakadályozva ezzel a parlagfű virágzását és pollenszórását.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei a mezőgazdaságilag nem művelt területeken a parlagfű visszaszorítására a rendszeres, alacsony tarlómagassággal elvégzett kaszálást javasolják. A mezőgazdasági területeken a növényvédőszeres és mechanikai gyomirtás megfelelő időben történő elvégzésével a parlagfű ellen hatékonyan lehet védekezni, később a parlagfű eltávolítása már csak a kultúrnövény károsodásával oldható meg. A minisztérium figyelmeztet arra is, hogy a parlagfű jelenlegi fejlődési fázisában számos más, az alábbiakban ismertetett növénnyel összetéveszthető.

Magyarországon hozzávetőlegesen minden ötödik ember szenved parlagfű allergiában, ezért fontos, hogy mindenki felelősséget érezzen a gyomnövény virágzásának megakadályozásában, és környezetének gyommentesen tartásában. A gyommentesítéssel kapcsolatban további információkért a megyei kormányhivatalok növény- és talajvédelmi igazgatóságaihoz és a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara területi szerveihez érdemes fordulni.

Fontos, hogy minden állampolgár felismerje ezt az allergén gyomnövényt, ezért fontos a parlagfűvel kapcsolatos ismeretek minél szélesebb körű terjesztése. A fiatal korosztály az új ismeretek befogadására fogékonyabb, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a tavalyi évhez hasonlóan az idén további 460 általános iskolába, összesen 28 ezer példányban juttatta el a Parlagfű kisokos foglalkoztató füzetet, amely a környezettudatosságra való nevelést, egyben a hatékony parlagfű elleni védekezést segíti. A Parlagfű kisokos letölthető innen.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?