Vigyázat fehérpenész-járvány! - Súlyos veszteségeket okozhat az agresszív gombafaj

agrarszektor.hu
Az idei esős és viszonylag meleg nyár nagyon kedvező feltételeket teremt a Sclerotinia sclerotiorum, magyarul a fehérpenész fertőzésének és további szaporodásának. Ez pedig súlyos veszteséget okoz a napraforgó- és a repcetermelőknek. A betegség már az ország számos pontján megjelent, például Pinkamindszenten a repcében már most 26%-os a fertőzöttség - figyelmeztetett Sebestyén István, a Kwizda Agro Hungary Kft. növényvédelmi szakmérnöke.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A szklerotínia mind az öt kontinensen előfordul, hazánkban is őshonos. Lágyszárú, kétszikű növényeket megtámadó agresszív gombafaj. 408 különböző gazdanövényen (például a napraforgón és a repcén, de sok gyomnövényen is) megél, így óriási terület lehet veszélyben. Ha nem kezelik, hosszú ideig lappanghat a fertőzés a talajban, és esős időben könnyen országossá is alakulhat a járvány. Bár szárazabb nyarakon csak kis arányban betegíti meg a növényeket, a talajban túlélő szaporítóanyagai, a szkleróciumai 10-20 évig is túlélhetnek. Gombafonál formájában az előző évek növénymaradványain is sokáig fennmarad.

A szklerotínia szaporodásához az kell, hogy a talaj 6 napig vízzel telített legyen, meleg, párás levegő és fény szükséges, amely feltételek idén adottak. Így a repcében és a napraforgóban is jelentős fertőzöttséget lehet már tapasztalni.

A repcénél a kár jórészt a kényszerérésében nyilvánul meg, ezért látszólag kisebb a veszteség, és nem vesznek róla tudomást a gazdák, így gyakorlatilag maguk fertőzik meg a földjeiket. A napraforgóban is megjelentek már a kórokozó gombafonállal történt fertőzésének első tüneti: hervadtság, lekonyuló levelek. Az igazán súlyos veszteséget a gombából szóródó spórák milliói okozzák. Ilyenkor a tányérra is kiterjedő megbetegedésnél a virágzat úgy néz ki, mint egy rács, végül az egész növény "elszárad", a tábla eldől, akár a teljes termés is elveszhet.

A legnagyobb veszélyben az olajos növények vannak, amelyeket tavaly csaknem 900 ezer hektáron termesztettek hazánkban (pl. napraforgó 625 ezer hektár, repce 225 ezer hektár).

A repcében száraz időszakban is legalább 10-15%-os a fertőzöttségi szint betakarítás előtt, ami esős években akár 40-100%-ig is emelkedhet. Csapadékos szezonban a napraforgónál akár teljes táblákat, vagyis a termés 100%-át is elpusztíthatja. Ez a tavalyi termésadatok alapján, a járványos évekre jellemző 40%-os terméscsökkenéssel számolva a repcetermelésben 26 milliárd forint, a napraforgónál 67 milliárd forintos veszteséget is jelenthet országosan.


Aki most tapasztalja a szklerotíniafertőzést, az kénytelen számolni a kárral. Ebben az évben már nem tudja megóvni a termést, viszont a következő évek érdekében mindenképpen kezelnie kell a földjeit. A vetésforgó alkalmazása ugyanis csak részleges megoldást jelent, mert legalább 6 évig nem lenne szabad semmilyen kétszikű gazdanövényt vetni ahhoz, hogy a szkleróciumokat azok természetes ellenségei a Coniothyrium minitans és Trichoderma hiperparazita gombafajok beavatkozás nélkül elpusztítsák.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?