A fiatal gazdák induló támogatását július közepén hirdetik meg

agrarszektor.hu
Július közepén hirdetik meg a fiatal gazdák induló támogatását, amelynek finanszírozására összesen négymilliárd forint áll rendelkezésre - nyilatkozta az MTI-nek a Vidékfejlesztési Minisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára szerdán Budapesten, egy szakmai háttérbeszélgetésen.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

V. Németh Zsolt közölte: az érintettek, azaz a 18-40 év közötti gazdák július 16. és augusztus 16. között nyújthatják be pályázataikat. A nyertesek egyszeri támogatásként 20-40 ezer eurónak megfelelő forinthoz juthatnak. Ez mintegy 6-12 millió forintot jelent. A pályázók közül előnyt élveznek az elbíráláskor többek közt az állattenyésztéssel foglalkozók, illetve az ezer fő alatti településen és a tanyán élők.

Más pályázatok elbírálásánál is előnyt jelent, ha valaki fiatal gazdálkodó, így például 40 százalék helyett 50 százalék támogatást kaphatnak a fiatal gazdák egyes élelmiszeripari fejlesztések végrehajtásakor.

Weisz Miklós, a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (Agrya) társelnöke arról beszélt, hogy a EU Közös Agrárpolitikájának (KAP) most zajló reformja során az unió új költségvetési időszakában, 2014-20 között várhatóan a prioritások közé kerül a generációváltás felgyorsítása, további ösztönzése mezőgazdasági tevékenységre. Így nemcsak a fiatal gazdák már működő induló támogatása és a gazdaság-átadási támogatás maradna meg, hanem új, úgynevezett prémium támogatásokat is bevezetnének.

lyen lenne a tervek szerint, hogy a fiatal gazdálkodók többlet támogatást - ez 25 százalék lenne az elképzelések szerint - kapnának a közvetlen kifizetést szolgáló forrásból időlegesen, és bizonyos életkor eléréséig. Ez az időtartam 5 év lenne, a birtok méret pedig 25 hektár a tervek szerint. Magyarország 100 hektáros nagyságot szeretne, az életkor pedig 35-40 év lenne, attól függően, hogy melyik országban kit tekintenek fiatal gazdálkodónak.

Gyuricza Csaba, a Szent István Egyetem (SZIE) mezőgazdaság és környezettudományi karának dékánja kifejtette, az agrár-felsőoktatást érzékenyen érinti a felsőoktatási intézményektől történő forrás elvonás, amely az idén 12 milliárd forint volt, jövőre pedig a tervek szerint 13 milliárd forint lesz. Példaként említette a gödöllői SZIE-t, amelytől az idén 1,9 milliárd forintot vontak el. Ez a finanszírozási forrásainak 21 százalékát teszi ki.

A háttérbeszélgetés előtt az Agrya és a SZIE együttműködési megállapodást kötött arról, hogy a Vidék Kaland program "hivatásos" részeként a fiatal gazdák pályázaton kiválasztott egyetemistákat is fogadnak gazdaságaikban, hogy segítsék őket a napi gyakorlat megszerzésében.

 

forrás: MTI/www.mfor.hu

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?