Ami most jön, hihetetlenül fontos lehet a magyar gazdáknak

MTI
Kulcsfontosságúak lesznek a következő hónapok a Közös Agrárpolitika (KAP) 2020 utáni esetleges reformjával kapcsolatban, intenzívebb együttműködésre van tehát szükség a visegrádi országok agrárszervezeteinek szintjén. A megreformált KAP-nak egy olyan keretet kell létrehoznia, amelyben minden aktív uniós gazdálkodót egyenlően és megkülönböztetéstől mentesen támogatnak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Visegrádi Négyek agrárkamarái szerintKözös Agrárpolitika 2020 utáni esetleges reformjával kapcsolatban a következő hónapok kulcsfontosságúak lesznek. A delegációk egyetértettek abban, hogy intenzívebben kell együttműködniük nem csupán a visegrádi országok nem kormányzati agrárszervezeteinek szintjén, hanem a közös prioritásokkal el kell érniük a döntéshozókat és a törvényalkotókat nemzeti és uniós szinten egyaránt. A V4-ek szerint rendkívül fontos, hogy a megreformált KAP olyan keretet hozzon létre, amelyben minden aktív uniós gazdálkodót - aki értékeket és munkahelyeket teremt a vidéki térségekben - egyenlően és megkülönböztetéstől mentesen támogassanak.

A delegációk úgy látják, hogy az élelmiszer-kiskereskedők vevőnkénti értékesítési területe a legnagyobbak közé tartozik a visegrádi országokban, ami aránytalanul növeli a kölcsönös verseny nyomását. Ennek ellensúlyozására a szakemberek a szükséges jogalkotási és ellenőrzési intézkedéseket elfogadását kérik a nemzeti kormányoktól, valamint az Európai Bizottság és az Európai Parlament képviselőitől. Az agrárkamarák képviselői megvitatták továbbá a kiskereskedők tisztességtelen piaci gyakorlatait, és a kiváltságos helyzetükkel való visszaélésüket a beszállítói-kiskereskedői kapcsolatok során.

Az egészséges, jó minőségű és biztonságos élelmiszerek iránti kereslet továbbra is nő nemcsak Európában, hanem világszerte. Tekintettel a technológiai fejlődésre, valamint az előírásoknak és szabványoknak való megfelelésre helyezett hangsúlyra, az uniós gazdák állnak leginkább készen arra, hogy azt biztosítsák.

A mezőgazdaság további kiterjesztése helyett az úgynevezett intelligens és precíziós mezőgazdasági gyakorlatokat kell előmozdítani, nemzeti és uniós szinten egyaránt. Ez fokozott élelmiszertermeléshez vezet, ugyanakkor csökkenti az inputanyagok, mint például a műtrágyák, növényvédő szerek, üzemanyagok és a víz felhasználását - húzták alá a találkozón.

Az egyes növényvédőszer hatóanyagok kivonásával kapcsolatban fontos, hogy a növényvédő szerek engedélyezése és betiltása csak megalapozott tudományos vizsgálatok alapján történhessen. Így biztosíthatjuk a felhasználók, a környezet és a fogyasztók biztonságát, ugyanakkor ezt a harmadik országokból érkező import termékekkel szemben is szükséges megkövetelnünk.

A Visegrádi Négyek agrárkamaráinak 65. ülését 2017. május 11-12. között rendezték meg a csehországi Brnóban, ahol a magyar Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), a Cseh Köztársaság Agrárkamarája (AKÈR), a lengyel Agrárkamarák Nemzeti Tanácsa (KRIR) és a Szlovák Élelmiszeripari és Agrárkamara (SPPK) vezetői találkoztak. Az ülésen meghívott vendégként részt vettek a Horvát Agrárkamara (HPK), Szlovén Agrárkamara (KGZS) és a Farm Europe képviselői.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?