Uniós oltalmat kaphat a "Balatoni hal"

agrarszektor.hu
Kérelmet nyújtottak be a "Balatoni hal" uniós oltalmának bejegyzéséhez. Szintén védelmet kaphat a "Szilvásváradi pisztráng", a "Jászsági nyári szarvasgomba" és a "Homokháti őszibarack pálinka" megnevezés is.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Oltalom alatt álló földrajzi jelzést (OFJ) kaphat a "Balatoni hal". Az erre irányuló kérelmet a siófoki "Balatoni hal" Konzorcium nyújtotta be.

A kezdeményezés lényege, hogy a földrajzi árujelző bejegyzésével a "Balatoni hal" uniós oltalmat szerezne. A Földművelésügyi Minisztérium eredetvédelmi főosztálya a közelmúltban közleményben tette közzé az oltalomra irányuló kérelmet, amellyel szemben két hónapig írásbeli kifogást lehet benyújtani.

A "Balatoni hal" megkülönböztető elnevezés a Balatonban élő vagy a Balaton vízgyűjtőterületén szaporított és nevelt, élő, hűtött illetve fagyasztott formában kereskedelmi forgalomba hozott fogassüllőre és pontyra vonatkozna. A kérelem a "Balatoni hal" fogassüllőre és a "Balatoni hal" pontyra külön termékleírást tartalmaz. "Balatoni hal" néven étkezési célra csak 0,5 kilogrammnál nagyobb fogassüllőket, illetve 1,5 kilogrammnál nagyobb - optimálisan 1,5-3,0 kilogrammos élősúlyú - pontyokat lehetne forgalmazni.

A "Balatoni hal" termelési területe a Balaton vízgyűjtőjének meghatározott vízterületeire terjedne ki. A megnevezés az élőhal-előállításnál vonatkozna halastavakra és más vízterületekre is, mivel a Balatonban 2013. december 5. óta nincs nyíltvízi kereskedelmi célú halászat, hanem csak az ökológiai (szelektív) és a bemutató halászat engedélyezett.

A földrajzi árujelző uniós bejegyzése érdekében hasonló kérelmet nyújtott be a szilvásváradi Sáfrány Pisztrángtenyészet és Halfüstölde Bt. a "Szilvásváradi pisztrángra", a Magyar Szarvasgombász Szövetség a "Jászsági nyári szarvasgombára", illetve egy vállalkozó a "Homokháti őszibarack pálinkára". A kérelmekről szóló közlemények e kezdeményezéseknél is megjelentek, így itt is a kéthónapos "kifogásolási időszak" zajlik.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06