Ez hozza a pénzt: biotakarmánygabona!

Agrárszektor
Holnap nyílik a világ legnagyobb biokiállítása, a BioFach. A németek rohamtempóban fejlesztik biotermelésüket, de az igények mintha utolérhetetlenül nőnének. A legnagyobb gondot a növekvő bioállattartás takarmányszükséglete jelenti.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Nürnbergben holnap nyílik és február 17-én zárja kapuit a nemzetközi BioFach kiállítás. Háromezer kiállítót és ötvenezer látogatót várnak a bajor városba. Németország legnagyobb tartománya jeleskedik a biogazdálkodásban: a biológiai, ökológia, biodinamikus, Demeter-szövetségbe is egyéb zöld körökbe tartozó gazdaságok száma 12 ezerre tehető, az általunk művelt terület aránya pedig eléri a 290 ezer hektárt. Egész Németországban pedig 1,3 millió hektárra tehető a biogazdálkodásba vont terület nagysága, ami a teljes művelt terület 7,5%-át teszi ki. A németek célkitűzése, hogy 2030-ra 20%-ra tornásszák fel ezt az arányt.

Merész álmok

Biogyümölcsből már most közelítik a 20%-os területi részarányt, biogabonák terén viszont alig 4%-ot tudnak felmutatni, ezzel együtt 225 ezer hektárt foglalnak el az országban. Összehasonlításképpen: Magyarországon a teljes ökogazdálkodásba vont terület nagysága szűk 200 ezer hektár. És kérdéses, hogy a 2015. évi, újonnan belépő öko-pályázati nyertesek - mintegy 70 ezer hektárral - az ötéves támogatási időszak letelte után is biogazdák maradnak-e. Ugyanis döntő többségük kaszálót, illetve legelőt vitt be a programba a hektáronkénti 26, illetve 45 ezer forintos támogatás reményében.

EZ IS ÉRDEKELHET
Pedig Németország korlátlan felvevőpiacot jelent a magyar biogabonások és biokertészek számára. De vajon mindig így lesz ez? Ne üljünk a babérjainkon! Vannak ők annyira elszántak, hogy 12 év alatt tényleg megduplázzák az ökológiai termőterületüket. Eközben a versenytársaink is iparkodnak: Olaszország, Románia, Ukrajna és Szlovákia is nagy beszállítónak számítanak Európa legfőbb biopiacán.

Piaci rés: biotakarmány

Németországban ma már biotartásból származik a tojások 13%-a és a juhhús 15%-a. Biotejből még csak egy szűk 4%-os arányt tudnak felmutatni a termelésben, az egyéb állati termékek részaránya pedig elhanyagolható. Ezzel együtt is komoly nehézségeik támadtak a biotakarmányok előállításával. Az import biobúza aránya 32%-ot, a biokukorica aránya 44%-ot ér el a német piacon. Évente mintegy 230 ezer tonna biogabonára van szükségük, ebből 130 ezer tonna a búza. Bioszójából pedig 20 ezer tonna az éves behozatal, és az import részaránya 90%-os.

Németországban a takarmánynak szánt biobúza termelői ára 280-330 euró között változik tonnánként, a bio takarmánykukorica 300-350 eurót is megér, de érdemes a tritikálé 220-250 eurós árát is szem előtt tartani. A takarmányborsóért pedig 400-450 eurót sem sajnálnak.

Még fantasztikusabb lenne, ha nem pusztán takarmányt állítanánk elő erre a felvevőpiacra, hanem elkezdenénk mi is vertikális pályákat építeni a gabonára, és végre eljutnánk magáig a biohúsig. De pillanatnyilag még a hagyományos búzát sem tudjuk "bőrbe kötni".

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?