Készülődnek az angolok: van ötletük a Közös Agrárpolitika pótlására

agrarszektor.hu
Igazságtalan és nem hatékony az unió agrártámogatási rendszere - vélik az angolok. Néhány hónap alatt valami sokkal jobb szisztémát szeretnének kidolgozni. Egy biztos: 2024 után számukra is kisebb lesz támogatási torta.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Michael Gove környezetvédelmi, élelmiszer- és vidékügyi államtitkár bizakodóan tekint az angol mezőgazdaság jövőjére. Nyilatkozata alapján egyszerűbbé válik a Brexit utáni Anglia mezőgazdasági támogatási rendszere. Szerinte az EU Közös Agrárpolitikája igazságtalan, mivel nem jutalmazza a hatékonyságot. Célja az ország innovatív termelésében rejlő lehetőségek kiaknázása és új piacok nyerése a harmadik országokkal kötött kereskedelmi egyezményeknek köszönhetően.

Tervei szerint először a legnagyobb termelőknek nyújtott legmagasabb támogatásokat kell fokozatosan lecsökkenteni, például egy kifizetési plafon bevezetésével. Kijelentette, hogy a kormány garantálni fogja az EU-ban nyújtott támogatással egyenértékű juttatásokat a 2022-es választásokig, a kifizetések pedig 2024-ig folytatódhatnak. (A gazdáknak juttatott földalapú támogatás éves aktuális összege 3 milliárd font, azaz 1068 milliárd forint.) Ezt követően egy átmeneti időszakkal számolhatnak az angolok, amit igyekeznek zökkenőmentessé tenni számukra. Az ellenzék szerint ezt az időszakot a bizonytalanság fogja jellemezni.

Az új rendszer egyik lényeges pontja, hogy az állami támogatás az állami javak előállítását kell hogy szolgálja. Előreláthatóan támogatást fog kapni az erdőtelepítés, a vízminőség javítása, a természetes legelők és flóra visszaállítása. A termelőknek tett ígéretben elhangzik, hogy minőségbiztosítási rendszereket fognak kialakítani az állatok jólétének, illetve a környezetvédelmi szempontok szavatolására. Az Országos Gazdaszövetség (National Farmers Union) üdvözölte a környezetvédelemmel kapcsolatos erőfeszítéseket, de kifejezte aggodalmát a kereskedelmi egyezményekkel kapcsolatban. Elutasítja, hogy olcsó, silány minőségű élelmiszer áramoljon be az országba. A skót vidékfejlesztési államtitkár szerint pedig kevés szó esik a programban a vidékfejlesztésről, amely alapvető ahhoz, hogy a skót vidéki közösségek gazdasági jóléte biztosítva legyen.

Az érintettekkel történő konzultációs időszak után a tervezet törvényjavaslat formájában ölt testet a következő hónapokban.

(Forrás: La France Agricole, 2018. február 23.)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?