Abszurd? Már a Brexit puszta lehetőségétől romlik a brit sajtgyártás

agrarszektor.hu
Az Egyesült Királyság arra számít, hogy a Brexitet követő, zártabb piac kiszorítja az uniós importtermékeket, ami felfuttatja a belső termelést. A termelőknek logikusan már erre kellene készülniük, és minden erővel kapacitásokat bővíteni az olyan kulcsfontosságú termékek esetében, mint amilyen a sajt. Csakhogy ennek most pontosan az ellenkezője történik, aminek prózai oka van.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

20 éves csúcson van az ír cheddar sajtok importja az Egyesült Királyságban. Ez év januárja és szeptembere között 90 ezer tonna sajt érkezett az országba. Ez a tavalyi év azonos időszakához mérten 24 százalékos emelkedést jelent, 2017-hez képest pedig 15 százalékos a plusz. 1999 óta nem volt erre példa, amikor az éves behozatal alulról súrolta a 100 ezer tonnát, most pedig 3 hónap hátra van még az évből.

Kedvelt sajtféleség a cheddar (Forrás: gettyimages.com)

2018-ban a brit AHDB (Mezőgazdasági és Kertészeti Fejlesztési Tanács) tejipari szervezete a Brexitet olyan szcenárióként nevezte meg, amely az ír sajtok dömpingjét fogja hozni az Egyesült Királyságban. Az akkori jelentés szerint már megkezdődött a sajtok angliai tárolása arra az esetre, ha no-deallel végződnének a tárgyalások az unióval. Ez lehetővé tette volna az írek számára azt, hogy a szupermarketeket továbbra is a régi, a magasabb vámtarifák előtti árakon lássák el sajttal - legalábbis, amíg a készlet tart. Ezt alátámasztja, hogy az ír export 2019 első és harmadik negyedévében ugrott meg, akkor, amikor a Brexittel kapcsolatos határidők jártak le.

A szakmai szervezet arra int, hogy az időszakos sajtfelesleg megnezíti az angol termelők felkészülését arra az időszakra, amikor a kereskedelem nehezebbé válik a szomszédos országokkal, vagyis a sajtkészletek kimerülésével hirtelen sajthiány léphet fel. Mivel a kilépés pontos dátuma és feltételei még mindig nem dőltek el, ezért a sajt továbbra is nagy mennyiségben fog belépni az Egyesült Királyságba, így a helyi termelés felfuttatására nem nyílik mód.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?