Megszületett a döntés: évekig tartó vaddisznó-gyérítési akció indul Magyarországon

Megszületett a döntés: évekig tartó vaddisznó-gyérítési akció indul Magyarországon

agrarszektor.hu
2025-ig tartó programot kell készíteniük a vadászatra jogosultaknak, hogy a vaddisznóállomány gyérítésével akadályozzák meg az afrikai sertéspestis terjedését. Jelenleg van olyan terület Magyarországon, ahol az állomány sűrűsége akár tízszerese annak, ami az Európai Unió állategészségügyi stratégiája szerint optimális lenne - jelentette ki az országos főállatorvos.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Magyarországon az afrikai sertéspestis jelenleg kizárólag a vadon élő állatokat érinti, elsősorban az ország keleti részén, valamint Komárom-Esztergom és Pest megyében. Házisertésben mind ez idáig nem állapították meg a betegséget, az alapvető cél, pedig, hogy ez így is maradjon - szögezte le Bognár Lajos az Inforádióban.

Az országos főállatorvos emlékeztetett, korábban az Európai Unió a tagállamoknak előírta, hogy az afrikai sertéspestissel kapcsolatosan készítsenek külön akciótervet a vadgazdálkodásokra. Ezzel összhangban nemrégiben elkészült az ötéves időszakra vonatkozó Nemzeti Akcióterv, amelynek végrehajtása elsősorban a vadászatban érintett szereplőkre ró feladatokat.

A természetben a vírus körforgása akkor szakadhat meg, ha az állománysűrűség egyed per négyzetkilométer alatt lesz - tette hozzá a szakember. Ez az arány Magyarországon 0,1-től 5-ig terjed, de az ország több mint fele részén az unió által meghatározott 0,5 vaddisznó/négyzetkilométeres érték alatt marad. Természetesen a legnagyobb vaddisznóállomány-sűrűség az erdős területeken található, például Borsod-Abaúj-Zemplén megyében és a Dunántúlon.

A vaddisznóállomány gyérítése természetesen a sertéspestis megjelenése óta folyamatosan zajlik, már 2018-ban elrendelték a mentesítési tervben. A 2025-ig tartó ciklusban ugyanakkor mindenkinek a saját vadászterületére kell majd adoptálnia a legjobb gyakorlatokat, és kell letennie azt a tervet, amely alapján végrehajtja a kívánt mértékű további gyérítést - hívta föl a figyelmet Bognár Lajos.

A házisertés-tenyésztőkre is hárulnak plusz feladatok, köztük az, hogy biztosítaniuk kell a telepek zártságát, megakadályozva, hogy a vírus bekerüljön. A helyettes államtitkár úgy véli, hogy a védekezés a jövőben is sikeres legyen, egyrészt csökkenteni kell a vírus jelenlétét a természetben, valamint emelni kell a járványvédelmet, amit a magyar kormányzat - pályázat útján - több mint kétmilliárd forinttal segít.

 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02