Újra lecsapott a gyilkos ragadozó Magyarországon: széttépett állattetemeket találtak

agrarszektor.hu2022. február 4. 17:45

Egyre elterjedett Magyarországon az aranysakál, az állat legutóbb Peresztegen csapott le egy macskára és egy őzre. A tetemekre a település mögött erdősávban találtak rá, majd értesítették a helyi vadásztársaságot, akik megerősítették, hogy valóban aranysakál járt a környéken. Egyben felhívták a figyelmet arra, hogy aki kisebb állatot tart, az nagyon figyeljen kedvencére.

Vadon László, a Fertőboz és Sopronkövesd közötti területen működő Aranypatak Vadásztársaság elnöke elmondta: a ragadozó egyre nagyobb károkat okozott a vadállományban, ezért gyérítésre volt szükség. A vadász szerint nem élnek csapatokban a térségben, de ha szükséges, ők is gyérítenek, és már két állatot elejtettek az éjszakai vadászaton. Hozzátette, hogy aki találkozna az állattal, azonnal jelentse a területileg illetékes vadásztársaságnál - írja az Index. A nádi farkasnak is nevezett állat terjeszkedésben lévő faj - mondta dr. Jánoska Ferenc, a Soproni Egyetem Erdőmérnöki Kara Vadgazdálkodási és Vadbiológiai Intézetének igazgatója. Kiemelte, hogy az 1990-es években kezdtek újra terjeszkedni, és ma már egész Norvégiáig jutottak. Az aranysakál egyébként a rókánál kissé nagyobb termetű ragadozó, az emberre azonban nem veszélyes. Hazánkban leginkább kisemlősökkel, rágcsálókkal, apró vadakkal táplálkozik. A baromfiudvarokat viszont félteni kell tőle.

Címkék:
erdő, állat, vad, vadászat, őz, állattartás, magyarország, macska, háziállat, vadásztársaság, lakosság, táplálkozás, figyelemfelhívás, elterjedés, állatfaj, veszélyes, rágcsáló, gyérítés, aranysakál,