Berla Attila • 2025. május 9. 13:32
Folytatódik az Agrárszektor cikksorozata, amiben Magyarországon termelő gazdák kapnak főszerepet, akik beszélnek az eredményekről, a mezőgazdaság helyzetéről és természetesen a nehézségekről is. Ezúttal Szaniszló Jánossal beszélgettünk, aki annak az Agroszan Bt.-nek az egyik tulajdonosa, amely cég teljes mértékben családi tulajdonban van már évtizedek óta.
550 hektárnyi termőföld, juhászat, pálinkafőzde, szárítóüzem és agrárkereskedelem, sokan már ennyivel megelégednének, de Szaniszló János szerint mindez csak úgy működik, ha az egész család a cég mögött áll. A három gyermekével közösen vezetett vállalkozás fő profilja a szántóföldi növénytermesztés, de nem hanyagolják el az állattenyésztést sem, ugyanis 400 egyedből álló juhállománnyal gazdálkodnak Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében, Szendrőn. Emellett saját szárítóüzemmel, raktárkapacitással és több mint 100 agrárkereskedelmi kapcsolatokkal rendelkeznek.
Az előző év nehézségei egy közepes szezont eredményeztek
A 2024-es évben búzából 6 tonnás, a kukoricából közel 10 tonnás eredményeket értek el, a napraforgó pedig 3,5 tonnás átlagot hozott. A szakember elmondta, hogy a közepes terméseredmények mögött döntően a talajminőség áll, a környék domborzata és a jellemzően 15–18 aranykoronás földek korlátot szabnak a potenciálnak.
Az igazi nehézséget az alacsony felvásárlási árak és az értékesítés bizonytalansága jelentette. Szerény pozitívummal zártunk, de a tavalyi árak egyik kultúrában sem nevezhetők kedvezőnek
– fogalmazott az Agrárszektornak Szaniszló János.
A pálinkafőző üzem már ötödik éve működik a cégnél. Természetesen a gyümölcstermés alakulása szabja meg az év sikerét: tavaly elmaradt a katasztrófa, így az üzem is hozni tudta a megszokott szintet.
Két korszerű berendezéssel dolgozunk, bérfőzést végzünk júliustól gyakorlatilag áprilisig és az előző szezonban szerencsére elegendő volt a gyümölcs, így tudtunk haladni.
A vírus jelentősen keresztbe tett az állattartásnak
A szakember kiemelte, hogy a juhoknál pozitív fordulatot hozott a tavaly karácsonyi bárányárrobbanás, de az öröm nem tartott sokáig. Hiszen soha nem látott mértékű árakat sikerült elérni a tavalyi év végére, majd most jött a száj- és körömfájás, és zuhanni kezdett minden – fogalmazott.
Szaniszló János elmondta, a termelési költségek továbbra is magasak, bár volt némi enyhülés például a műtrágyánál, de még mindig a néhány évvel ezelőtti szinten vannak az inputanyag-árak. Eközben a kukoricát átlagosan 80 ezer forintos tonnánkénti áron tudták értékesíteni, ami „elég karcsú” a költségekhez képest.
A szakmában gyakori, hogy a generációváltás problémás, de nem ennél a gazdaságnál. Szaniszló János három gyermeke közül az egyik főállásban vezeti a céget, agrármérnökként, míg a másik fiú a pálinkafőzde irányításáért felel, gazdasági mérnökként. A legkisebb gyermek, bár eredetileg óvónő, jelenleg agrárszakon tanul.
A munkát már a fiam viszi, én csak tanácsot adok. Ez így rendben is van
– zárja derűsen a beszélgetést Szaniszló János, aki nem mellesleg Szendrő polgármestere is.