Több mint 2400 kilométeren van árvízvédelmi készültség az országban

agrarszektor.hu
Jelenleg 2402 kilométeren van árvízvédelmi készültség az országban, a védekezésben az elmúlt 24 órában több mint 2700-an vettek részt, a munkálatok napi költsége mintegy 74,3 millió forint - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság kedden az MTI-vel.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az elmúlt 24 órában a Felső-Tisza vízgyűjtőjének külföldi területein nem esett, hazai területén is csak elszórtan volt kisebb csapadék, így folytatódott az árhullám levonulása, és az előrejelzések szerint a következő napokban is ez várható. Az ország nyugati és középső területein már mindenhol az apadás jellemző, a keleti területeken pedig az alsó szakaszaikon áradnak a folyók.

A Rába nagy részén megszűnt az elsőfokú készültség, egyes szakaszain azonban, ahol helyreállítási munkálatokat végeznek, még fennmarad. A Dunántúlon a Kaposon és a Marcalon még jelentősebb az árhullám, mindkét folyón az alsó szakaszokon tart a tetőzés. A Kaposnál nagyon lassú az apadás üteme. A Zalán elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben.

Az észak-magyarországi mellékfolyók közül az Ipolyon megszűnt a készültség. A Tisza Záhony alatti szakaszain áradás, felette lassú apadás tapasztalható. Dombrád és Szolnok között többnyire másodfokú, alatta és felette elsőfokú készültségi szintek vannak érvényben. Várhatóan Szolnok térségében is rövidesen másodfokú fölé emelkedik a készültség, Tokaj alatt pedig a hét közepéig több helyen is eléri a harmadfokot.

A Kraszna felső részén már apadás jellemző, viszont az alsó szakaszán még lassan árad a folyó, ott a vízállásnak megfelelően harmadfokú készültség van érvényben.

A Lónyay-főcsatorna árad, a Tisza tiszaberceli tetőzését követően szerdán várhatóan ott is megkezdődik az apadás.

A Bodrogon tartósan sok víz folyik le, Sárospataknál már megindult a lassú apadás, míg lejjebb a Tisza magas vízszintje is emeli a folyó vízszintjét. Jelenleg másodfokú készültségi szint van érvényben.

A Takta a kesznyéteni árvízkapu lezárása miatt visszaduzzadt, ráadásul a Sajó-torkolati vízállás is magas, ezért a másodfokú készültségi szintet továbbra is fenntartják. A Sajó apad, a folyó teljes hosszán elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben. A Zagyván is folytatódik az apadás, már csak az alsó szakaszán van elsőfokú árvízvédelmi készültség érvényben.

A Hortobágy-Berettyó teljes szakaszán továbbra is árad, mindenhol harmadfokú a készültség.

A Körösök vízrendszerében jelentős árhullám vonul le, csaknem mindenhol apadás tapasztalható. A Berettyón a felső szakaszon, Berettyóújfalunál folytatódik az apadás.

A Sebes-Körös harmadfokú árhulláma Körösladánynál a reggeli órákban tetőzött. A Fekete-, Fehér- és a Kettős-Körösön folyatódik az apadás. A Hármas-Körös folyamatosan árad, a harmadfokú készültségi szintet várhatóan 50-100 centiméterrel haladja meg. A Tisza visszaduzzasztó hatása miatt a szarvasi vízmércén a 2006-os és az 1970-es adatok után a harmadik legmagasabb tetőzés várható csütörtökön, 870 centiméterrel.

Magyarország síkvidéki területein az elmúlt napon nem esett az eső, napsütéses idő volt, így 212 ezer hektárra csökkent a belvízzel elöntött terület. A legtöbb terület Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar megyében van víz alatt.

Tizenkét vízügyi igazgatóság 90 belvízvédelmi szakaszából 82-n van érvényben belvízvédelmi készültség, ebből 12 szakaszon elsőfokú, 45 szakaszon másodfokú és 25 szakaszon harmadfokú a készültség.

(MTI)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?