Nincs mit tenni: forgószélként törhetnek be a magyar boltokba az ehető rovarok

agrarszektor.hu2023. február 1. 09:44

A vásárlók pontos tájékoztatása érdekében módosítja az élelmiszerek jelölési rendeletét az Agrárminisztérium, hogy a rovarfehérjéket tartalmazó termékek jól megkülönböztethetők és elkülöníthetők legyenek a boltok polcain - jelentette be Nagy István tárcavezető.

Egyre több rovarfaj kap engedélyt az étkezési céllal történő árusításra az Európai Unióban. Az Európai Bizottság döntése alapján a házi tücsökkel már négy olyan rovarfajta van, amely a kereskedelmi forgalomban élelmiszerként, és élelmiszer-összetevőként jelenhet meg EU-ban. Nagy István elmondta, a fogyasztók hiteles és pontos tájékoztatása érdekében az Agrárminisztérium módosítja az élelmiszerek jelölési rendeletét. Így a rovarfehérjéket tartalmazó termékek jól megkülönböztethetők és elkülöníthetők lesznek a boltok polcain. A szigorítás értelmében az összetevőket a csomagoláson jól látható helyen kell majd feltüntetni. Ezeket a termékeket pedig elkülönítve, külön polcon kell majd elhelyezni az üzletekben - írja közleményében az Agrárminisztérium.

Nagy István hangsúlyozta, a közvélemény-kutatások azt bizonyítják, hogy a magyar emberek nem akarnak rovarokat enni. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felmérése szerint a fogyasztók kevesebb, mint 5%-a fogyasztana szívesen rovarokból készült ételt, több mint 70%-uk pedig határozottan elzárkózik a lehetőségtől.

Címkék:
élelmiszer, engedély, kereskedelem, csomagolás, jelölés, rovar, tücsök, alapanyag, összetevő, táplálkozás, étkezés, rovarfehérje, agrárminisztérium, rovarfaj,