Módosult a rendelet: már ezek az anyagok is ott lehetnek az élelmiszerekben

agrarszektor.hu2025. június 14. 11:02

Az Európai Bizottság 2025. június 4-én elfogadta a 2025/1112/EU rendeletet az 1334/2008/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet I. mellékletének a naringeninnek és a 2-metil-1-(2-(5-(p-tolil)-1H-imidazol-2-il)piperidin-1-il) bután-1-onnak az aromaanyagok uniós listájára történő felvétele tekintetében történő módosításáról.

Az 1334/2008/EK rendelet szabályozza az élelmiszerekben és azok felületén használható aromákat és egyes aroma tulajdonságokkal rendelkező élelmiszer-összetevőket. Az I. melléklet tartalmazza az uniós szinten engedélyezett aromaanyagok listáját, amelyet rendszeresen frissítenek az új tudományos ismeretek és biztonsági értékelések alapján. A naringenin egy természetes flavonoid, amely számos citrusfélében megtalálható. Ismert antioxidáns tulajdonságairól és potenciális egészségügyi előnyeiről - írja a NAK.

A 2-metil-1-(2-(5-(p-tolil)-1H-imidazol-2-il)piperidin-1-il)bután-1-on egy szintetikus úton előállított aromaanyag, amelyet rágógumiban való használatra szántak. Mindkét aromaanyag esetében az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) elvégezte a szükséges biztonsági értékeléseket és megállapította, hogy a javasolt felhasználási szinteken ezek az anyagok nem jelentenek egészségügyi kockázatot a fogyasztók számára. A megjelent rendelet az Európai Unió Hivatalos Lapjában való kihirdetését (2025.06.05.) követő huszadik napon lép hatályba. Ettől az időponttól kezdve az érintett aromaanyagok használata az uniós szabályozásnak megfelelően engedélyezett.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
élelmiszer, élelmiszeripar, rendelet, élelmiszerbiztonság, élelmiszerválság, nak, uniós, engedélyezett, biztonsági,