Te tudod, mi lesz a húsipari melléktermékekkel? Nem is hinnéd, mire használják

Nagy Z. Róbert2025. július 13. 06:01

A húsipari melléktermékek magukban foglalják mindazokat az állati eredetű anyagokat, amelyek a hús előállítása és feldolgozása során keletkeznek, de nem elsődlegesen emberi fogyasztásra szánt húsrészek. Ezek a melléktermékek számos módon hasznosíthatók, főleg a kategóriájuktól és kockázati szintjüktől függő módon.

Sok melléktermék sok mindenre használható

A takarmányipar rengeteg mellékterméket felhasznál, például húsliszt, vérliszt, csontliszt, toll-liszt, extrahált tepertőliszt, halliszt. Ezeket a magas fehérjetartalmú liszteket állati takarmányok, például baromfi-, vagy sertéstakarmányok kiegészítésére használják. Fontos megjegyezni, hogy az újrahasznosítás szigorú szabályokhoz és korlátozásokhoz kötött bizonyos betegségek, például a szivacsos agyvelőgyulladás terjedésének a megelőzése miatt is. Létezik takarmányzsír is, mely energiaforrásként hasznosítható állati takarmányokban. A tejpor, savó, író olyan tejipari melléktermékek, melyek szintén felhasználhatók takarmányozásra, különösen a fiatal állatok (pl. borjak, malacok) számára ideálisak ezek.

Bioüzemanyagok és energia előállítására is alkalmasak e melléktermékek

Egyes melléktermékek anaerob (levegőtől elzárt) lebontásával biogáz állítható elő, amely energiatermelésre használható. A biogáz előállítás leggyakoribb alapanyagai az állati trágyák (szarvasmarha, sertés, baromfi) és a hígtrágyák. Vágóhídi melléktermékek közé tartoznak a vágás során keletkező nem emberi fogyasztásra szánt részek, például vér, csontok (feldolgozva), zsírok, belsőségek, gyomortartalom stb. Ezeknek magas a metántermelő potenciáljuk. De tejipari termékek is lehetnek a biogáz készítés alapanyagai, például lejárt szavatosságú, vagy valamilyen okból már forgalomba nem hozható tej- és tejtermékek.

Az állati melléktermékek biogázzá alakítása több szempontból előnyös, hiszen ez egy megújuló energiaforrás. A biogáz metán tartalma (általában 45-75 %) éghető, így villamosenergia-, hőtermelésre, vagy földgázhálózatba táplálható biometán előállítására használható. Ez csökkenti a fosszilis energiahordozóktól való függőséget. A folyamatnak környezetvédelmi szerepe is van. A trágyák tárolása során jelentős mennyiségű metán (erős üvegházhatású gáz) kerül a légkörbe. A biogáztermelés során ezt a metánt befogják és hasznosítják.

Az állati melléktermékek (amik egyébként hulladéknak számítanának) értékes nyersanyaggá válnak, hozzájárulva a körforgásos gazdaság elvéhez. A levegőtől elzárt anaerob átalakítási folyamat során a kórokozók nagy része elpusztul, így a biotrágya biztonságosabban használható a mezőgazdaságban. A biogáztermelés után visszamaradó anyag (fermentált iszap, vagy "biotrágya") sokkal jobb minőségű, homogénebb és növények számára könnyebben felvehető tápanyagokat tartalmaz, mint a kezeletlen trágya. A biogáz és fermentált iszap előállítása során az állati melléktermékeket zárt, oxigénmentes tartályokba (fermentorokba) juttatják, ahol speciális baktériumok (metanogén baktériumok) anaerob (oxigén nélküli) körülmények között lebontják a szerves anyagot. Ennek a folyamatnak a végterméke a biogáz, ami főként metánból és szén-dioxidból áll, valamint a már említett, értékes biotrágya marad utána.

Ha zselatin van a lekvárban, vagy a tortazselében, az állati eredetű élelmiszer?

Részben igen, hiszen a zselatin kollagénből, főként csontokból és bőrből nyert több iparágban iparágban felhasználható, például gyógyszeriparban, kozmetikában, és természetesen az élelmiszeriparban (édességek, kocsonyák) alapanyag. A szintén állati eredetű technikai zsírok és olajok különböző ipari célokra (pl. kenőanyagok, szappanok készítésére) is felhasználhatók. A kollagén, keratin és más fehérjék értékes alapanyagok lehetnek a kozmetikai és gyógyszeripar számára. Az alacsonyabb kockázatú melléktermékek, mint például a trágya vagy az el nem fogyasztott élelmiszerhulladék, komposztálással vagy közvetlenül trágyaként hasznosíthatók a mezőgazdaságban.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
élelmiszer, bioüzemanyag, hús, környezetvédelem, hulladék, biogáz, élelmiszeripar, lekvár, biogázüzem, húsipar, szabályozás, korlátozás, metán, állati-melléktermék, alapanyag, melléktermék,