Valóra vált Torgyán álma? Fillérekért árulják a chilei gyümölcsöt Magyarországon

agrarszektor.hu2025. szeptember 7. 10:57

Kedvező áron talált fél kilós kiszerelésű chilei csemegeszőlőt egy olvasónk tegnap egy budapesti Tescóban. Az első osztályúnak minősített, kétségkívül szép szőlő még szeptemberben is olcsóbb a mára rendelkezésre álló magyar termésnél.

Megdöbbentő képet készített egy olvasónk szombaton az egyik budapesti Tescóban, ahol kedvező áron, 549 forintért árulták a chilei csemegeszőlőt. Olvasónk beszámolt arról is, hogy az áruházban magyar csemegeszőlőt is kínáltak, ám magasabb áron, mint a chilei importot. Ez különösen annak fényében lehet meglepő, hogy szeptemberben már a hazai termés is elérhető, ráadásul a chilei szállítás érdemi költség lehet – különösen a friss áru által megkövetelt gyorsaság és hűtés miatt.

549 forintért, a magyar termésnél lényegesen olcsóbban árulják a világ másik feléről érkezett első osztályú szőlőt. (Fotó: olvasónk)549 forintért, a magyar termésnél lényegesen olcsóbban árulják a világ másik feléről érkezett első osztályú szőlőt. (Fotó: olvasónk)

Emlékezetes, hogy az ezredforduló környékén az akkori földművelésügyi miniszter, Torgyán József igyekezett a dél-amerikai országgal komolyabb kapcsolatokat kiépíteni, még a chilei cseresznye importja is felmerült. Az ötlet akkor nagy indulatokat váltott ki, részben a hazai termés rendelkezésre állása, részben a várhatóan magas szállítási költségek miatt – sokan akkor ezt gazdaságilag is életképtelen ötletnek tekintették.

Nagy termelőnek számítanak

A kedvező éghajlati adottságok – a hosszú napsütéses órák, a csapadék eloszlása és az Andokból származó öntözővíz – különösen alkalmassá teszik a területet a jó minőségű szőlő előállítására. Az ország termelési struktúrája egyszerre épül a tradicionális, nagy múlttal rendelkező borászati szektorra, valamint a frisspiaci igényeket kiszolgáló csemegeszőlő-termelésre, amely mennyiségben és exportorientáltságban is világviszonylatban kiemelkedő.

A borszőlő esetében a minőségi borok széles portfóliója – különösen a Cabernet Sauvignon és a Merlo t– biztosítja a nemzetközi piacokon való jelenlétet, míg a csemegeszőlő-termesztésben az ország a déli félteke egyik legnagyobb kibocsátója, amely főként az északi félteke téli hónapjaiban látja el az európai és észak-amerikai piacokat. Ennek köszönhetően Chile szőlőtermesztése nemcsak az ottani agrárium meghatározó ágazata, hanem globális szinten is komoly tényező a bor- és gyümölcskereskedelemben.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
szőlő, élelmiszer-kiskereskedelem, agrárimport, chile, behozatal, csemegeszőlő, élelmiszerimport,