A FEPEX adatai szerint 2025 első negyedévében Spanyolország 188 ezer tonna friss gyümölcsöt és zöldséget importált Marokkóból, összesen 481 millió euró értékben, ami azt jelenti, hogy az észak-afrikai országból származó import mennyisége 24%-kal, értéke pedig 23%-kal nőtt a tavalyi év azonos időszakához képest. Az első negyedévben a teljes spanyol frissgyümölcs- és zöldségimport 8%-kal nőtt mennyiségben és 15%-kal értékben, összesen 1,1 millió tonnát és 1442 millió eurót tett ki - írja közleményében a FruitVeB.
A marokkói gyümölcs- és zöldség-beszerzések növekedése folyamatos, és a zöldség-gyümölcsfajok közül a listát a marokkói paradicsom vezeti, amely a vizsgált időszakban a legnagyobb növekedést mutatta: mennyisége a 2024 első negyedévi 24 118 tonnáról az idei első negyedévben 32 313 tonnára (+34%), értékben 33,4 millió euróról 52,5 millió euróra (+57%) nőtt. Ezt követi alig lemaradva a paprika 32 046 tonnával (-2%) és 42,6 millió euróval (+4%). A zöldbab is kiemelkedő, 19 601 tonnával és 42 millió euróval, ám itt az import mennyisége és értéke 17%-kal, illetve 12%-kal csökkent.
A Fepex szerint az Európai Unió tagállamainak termelői egyre kevésbé versenyképesek a harmadik országokkal szemben, mert olyan növény-egészségügyi, munkaügyi és szociális normáknak kell megfelelniük, amelyekre a harmadik országok termelőinek nem kell figyelmet fordítaniuk.