Puszpáng

A puszpáng a puszpángfélék családjába tartozó 70 fajt számláló növénynemzetség. Örökzöld cserjék vagy kis fák.

A puszpáng jellemzői

A puszpángfélék fajok Nyugat-Európában, a Mediterráneumban, Kelet-Ázsiában és Közép-Amerikában honosak. Leveleik aprók, egyszerűek, átellenes állásúak, ép szélűek. Virágaik aprók, egyivarúak, egylakiak, zöldek vagy zöldessárgák. A virágtakaró összenőtt 4-6 cimpájú lepel. Termésük 3 kopáccsal nyíló gömbös tok.

Faanyaga értékes, pl. fúvós hangszerek és fametszetek készítésére használják. A puszpáng elég lassan növekedik, léteznek alacsonyabb változatai, amik körülbelül az egyméteres magasságig nyújtóznak csak. Ettől függetlenül, ha puszpángot ültetünk, arra azért számíthatunk, hogy akár a 3 méteres magasságot is elérheti. Fontos, hogy mérgező!

A puszpáng termesztése

Bármilyen fényviszony mellett szépen fejlődik, ezért akár árnyékba is ültethetjük. A talaj tekintetében sem különösebben kényes, arra ügyeljünk, hogy jó vízáteresztő földbe ültessük. Közepes vízigényű növényként tartják számon a puszpángot, száraz nyarakon meghálálja az öntözést. Metszeni elég évente egy alkalommal, ősz elején. Szaporítása dugványozással, félfás, vagy fás dugvánnyal történhet. A puszpáng nagyon jól alakítható, ezért sövénynek, térhatárolónak is kiváló. További jó tulajdonsága, hogy nagyon sűrű az ágrendszere, és az apró levelekből álló lombozata, ezért szinte áthatolhatatlan, távol tartja a kíváncsi tekinteteket.

A puszpángot egyszerű gondozni, bár a selyemfényű puszpángmoly megjelenése árnyalja ezt a képet. Ez a kártevő hatalmas pusztítást képes végezni. Felismerésük nagyon könnyű, a hernyók fehér szövedéke, rágásnyoma, és ürüléke, egyértelmű jelek. Enyhébb kártétel esetén megoldást jelent, az elpusztított részek levágása, és elpusztítása. Súlyosabb esetben vegyszeres növényvédelmet kell alkalmazni, de arra mindenképp figyeljünk, hogy csakis engedélyezett szert alkalmazzunk, és törekedjünk a természetes növényvédelemre!

Vissza a fogalmak listájához

Kapcsolódó cikkek
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.