Kritikus szint: túl sok a mezei pocok, valamit lépni kell ellenük

agrarszektor.hu
A talajok hetek óta tartó kiszáradása miatt egyre nehezebb jó minőségű talajmunkát végezni a földeken. Már csak néhány kártevő okozhat problémát, a többi már befejezte idei tevékenységét, olvasható dr. Aponyi Lajos növényvédelmi jelentésében.

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

Amezei pocok egyedsűrűsége néhány térségben nemcsak a szántóföldön, hanem a gyümölcsösökben is elérte a kritikus szintet, főként ott, ahol a sorközök füvesítve vannak. Ez azzal a veszéllyel jár, hogy a tél folyamán a rágcsálók nemcsak a füvesítést, hanem a fák gyökérzetét is károsítani fogják, olvasható a magyarnovenyorvos.hu oldalán. A fertőzött sorközök tárcsázással történő bolygatásával jelentősen gyéríteni lehet a mezei pocok kolóniák egyedsűrűségét. Emellett természetesen lehetőség van a rágcsálóirtó szeres beavatkozásra is, de csak szükséghelyzeti engedélykérelem után. Azt a megadott szükséghelyzeti engedély írja elő, hogy milyen feltételekkel végezhető a mezei pocok gyérítése, az abban foglaltakat pedig szigorúan be kell tartani.

Az ősz folyamán már több alkalommal szó esett a vetési bagolylepke lárvájának, a mocskospajornak a kártételéről. Noha a lepke egy ideje már nem rajzik, a hernyó a szántóföldi és a kertészeti kultúrákban még most is komoly gondokat okoz. A mocskospajor talajszinten károsítva a zöldségféle növények rettegett kártevője, amely most elsősorban az őszi vetésű, áttelelő növényekre veszélyes, méghozzá egészen a tél beálltáig. Jövőre pedig a tavasz kezdetétől a bebábozódásig tehet még károkat széleskörűen a növénykultúrákban.

A zöld vándorpoloskaés az ázsiai márványos poloska még most is igen aktív, így most ez a két faj adja a kártevők fő populációt. Emellett a harlekinkaticák jelenléte erősödött fel az utóbbi időben. Ugyan már keresik a pihenőhelyet télre, de most még aktívan táplálkoznak is. A selyemfényű puszpángmoly rajzása már hetekkel ezelőtt megszűnt, de a meleg napokon még felbukkanhat egy-egy példány a csapdákban vagy az esti lámpafénynél. A kártevő őszi támadása nyomán megint szegényebbek lettünk néhány buxus bokorral a tarrágás miatt bekövetkezett tőpusztulás miatt.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
Agrárium 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?