Veszélyes kártevő jelent meg a magyar kertekben: mindent elpusztít, amit csak ér

Veszélyes kártevő jelent meg a magyar kertekben: mindent elpusztít, amit csak ér

agrarszektor.hu
Sok gondot okoznak a kertészeknek a poloskák és a bagolylepkék lárvái, amelyek még a hűvösebb idő ellenére is aktívak. A vetési bagolylepke és a káposztalepke hernyói októberben is komoly károkat okozhatnak a zöldséges kertekben, akár a növények teljes levélzetét is lerághatják.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

Komoly károkat okozhatnak a veteményekben a még mindig aktív károsítók. Mostanra a legtöbb rovarkártevő már abbahagyta a pusztítást, de vetési bagolylepke és a káposztalepke hernyói továbbra is intenzíven táplálkoznak a növényeken - írta meg a BAON.hu.

A nyárból megmaradt, legtovább kitartó növényi kártevők a poloskák és a bagolylepkék lárvái. Ez idő tájt is sok gondot okoznak a kertészeknek. Ahogy Szabó Balázs, nagykőrösi növényvédelmi mérnök megjegyezte, a legtöbb gyümölcskártevő rajzása véget ért, és már a nyugati dióburok fúrólégy lárvái is a bebábozódásra készülnek. Ezért a lombbal együtt érdemes megsemmisíteni a lehullott, megfeketedett használhatatlan gyümölcsöt mielőtt a lárvák befészkelik magukat a talajba. Ezzel szemben a zöldséges kertekben még intenzíven táplálkoznak a lombon és a talajszinten a bagolylepke és a káposztalepke hernyói. Minél nagyobbak, annál jobb az étvágyuk, gyakran a teljes levélzetet lerágják a növényekről.

Október elején főleg a káposztafélékben okozhatnak súlyos kárt. A talajszinten élő vetési bagolylepke hernyója, a mocskospajor, a növények gyökérnyakát rágja. Ezért, ahol hervadást látunk, biztosra vehetjük, hogy a hernyók pusztítanak

- mondta Szabó Balázs nagykőrösi növényvédelmi mérnök.

A hőmérséklet csökkenésével a poloskák zöme, egyebek közt a zöld vándorpoloska és az ázsiai márványos poloska megkezdte vándorlását a telelőhelyekre. A poloskák lakásba való bejutását megelőző és megakadályozó módszerekről az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

A poloskák azonban még most is okozhatnak a bosszúságot a termesztőknek. Szabó Balázs szerint gyakran lehet találkozni ezekkel a rovarokkal a szőlőfürtök bogyói között is. Bűzös váladékuktól kellemetlen ízűvé válik a termés és a must is. A lárvák is táplálkoznak még, majd csak az első fagyok által pusztulnak el. A szakember beszélt arról is, hogy számos növényvédőszer érhető el a kártevők ellen.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?