Sosem volt még ennyire könnyű a poloskák elleni védekezés: ez a trükk működik

Sosem volt még ennyire könnyű a poloskák elleni védekezés: ez a trükk működik

agrarszektor.hu
Ahogy haladunk előre az őszben és válik egyre hűvösebbé az idő, úgy bukkan fel egyre több nemkívánatos vendég házunk, lakásunk környékén. A poloskák, népiesen büdösbogarak ugyanis ekkor kezdik meg vonulásukat emberlakta helyek felé, hogy a téli hónapokat meleg és száraz helyen vészeljék át. Noha az épületben és annak berendezéseiben nem tudnak kárt tenni, a már puszta jelenlétük komoly bosszúságforrás lehet. Ezekkel a módszerekkel azonban könnyen távol tarthatjuk a poloskákat az otthonunktól.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Fokhagyma, porszívó, ecet, szúnyogháló, esetleg rovarirtó: ez csak néhány házi praktika, amivel elvileg távol tarthatjuk az otthonunktól poloskákat. Míg a mezőgazdaságban növényvédő szerekkel lehet védekezni a poloskák ellen, a lakások esetében a leghatásosabb védelmet a jól záró nyílászárók és a jól felszerelt, ép szúnyoghálók adhatják. Ha ennek ellenére mégis bejut a lakásba a poloska, porszívóval érdemes befogni - írta meg a HelloVidék a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal közlése alapján.

Amíg a poloskák elleni védekezés ideje a mezőgazdaságban tavasztól őszig tart, házaink és lakásaink védelmét ősztől tavaszig kell biztosítanunk, ugyanis a büdösbogarak igyekeznek meleg és száraz helyekre húzódni a téli időszakban. És ilyenkor nincs melegebb és szárazabb hely a házaknál, ahol ráadásul még élelmet is lehet találni, ugyebár. Ha nem figyelünk, és a lapos, pajzsszerű ízeltlábúak bejutnak az otthonunkba, azzal egy hosszú és keserves háborúban találhatjuk magunkat, ezért a legjobb - és ebben minden szakember egyetért -, ha már eleve esélyt sem adunk a rovaroknak a bejutásra.

A PestWorld gyűjtése szerint az első és legfontosabb tennivalók az esetleges bejutási pontok felderítése és elzárása. Ezek lehetnek repedések a falon, hiányzó szigetelés a nyílászáróknál vagy épp kilyukadt, régi szúnyogháló az ablakokon. Minél hamarabb kijavítjuk ezeket, annál kisebb az esélye, hogy a poloskák nálunk fognak összegyűlni. További fontos tanács a külső világítás lekapcsolása, valamint a sötétítőfüggönyök összehúzása és a redőnyök leeresztése sötétedés után, hiszen sok más rovarhoz hasonlóan a poloskákat is vonzza a fény. Ha az udvarunkon tűzifát tárolunk, az legyen a háztól legalább 20 lépésnyire és egy legalább 10 centiméter magas platformon, hogy a büdösbogarak ne tudjanak megbújni a fahasábok között. A rendszeres és gyakori takarítás és porszívózás, a lakásban a rovarok számára szabadon hozzáférhető élelemforrások megszüntetése szintén rengeteget segíthet a poloskák ellen. És amit nem szabad elfelejteni, hogy mi magunk is behurcolhatjuk a rovarokat a lakásba, ezért mielőtt belépnénk az otthonunkba, mindig vizsgáljuk meg a kabátunkat, táskánkat, nincs-e rajta potyautas.

A pests.org tanácsai között szerepel, hogy tapossunk el néhány poloskát a ház körül, mert a szag, amit ilyenkor kibocsátanak, riasztóként szolgál a többi poloska számára, így azok nem jönnek majd a ház közelébe. A poloskákat vonzza a sárga szín is, ezért az is hasznos lehet, ha a kertünkben a sárga színű virágokat hozó növényeket a háztól távolabb ültetjük. De ugyanezt a hatást elérhetjük néhány búzaszemmel is, amit a kertünk különböző pontjain ültetünk el. Az oldal emellett említ két házilag is elkészíthető keveréket, ami mindkettő hatékony lehet a rovarok távoltartásában, ráadásul kül- és beltéri használatra is alkalmasak. Az egyik egy rész vízből, egy rész mosogató szerből és egy rész levendulaolajból áll, a másik pedig egy palack forró vízből, amiben jól elkeverünk két teáskanál neem (vagy más néven margosa) olajat. Ezek aztán egy permetező flakonba átöntve már ki is juttathatóak a növényekre és azokra a területekre, ahol a poloskák gyűlni szoktak. Sokan esküsznek még a vizes törülközős módszerre is, ami szintén alkalmazható lakáson belül és kívül is. Egy nedves törülközőt felakasztunk valahová, majd amikor a poloskák rátelepednek, óvatosan leszedjük onnan, és alámerítjük szappanos vízbe.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03