Változott a szabályozás: így lehet mostantól védekezni a pockok ellen itthon

Változott a szabályozás: így lehet mostantól védekezni a pockok ellen itthon

agrarszektor.hu
Jelentősen elszaporodtak a mezei pockok a hazai szántóföldeken, de a nem művelt területeken is egyre nagyobb számban lehet észlelni ezeket a kártevőket. Miután több vármegyében is erős fertőzés okoznak a rágcsálók, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal hivatalból indult hatósági eljárása során módosította az egyik ismert rágcsálóirtó, a Pocok Tox MAX szükséghelyzeti forgalomba hozatali és felhasználási engedélyét.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Tél végére több vármegyében is erősen elszaporodtak Magyarországon a mezei pockok. Többek között Bács-Kiskun, Baranya, Békés, Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna vármegyékben okoznak nagy területen erős fertőzést a rágcsálók, amelyek előfordulása az őszi kalászosokban, repcében, lucernában és ültetvényekben növekedett meg tél végére, valamint a nem művelt területeken, mint például az árokpartok, táblaszélek, ruderáliák.

A helyzet kezelésére több kémiai rágcsálóirtó készítmény is a gazdálkodók rendelkezésére áll, bizonyos esetekben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szükséghelyzeti forgalomba hozatali és felhasználási engedélyt adott ki. A Nébih hivatalból indult hatósági eljárása során ráadásul határozatot hozott arról, hogy módosítja a 6700/2620-2/2023 számon kiadott Pocok Tox MAX rágcsálóirtó szer szükséghelyzeti forgalomba hozatali és felhasználási engedélyét, az egyéb rendelkezések változatlanul hagyása mellett - derült ki a hatóság közleményéből. A módosítás értelmében a készítmény felhasználását a Nébih az alábbiak szerint engedélyezi a Pocok Tox MAX felhasználását:

  • A mezei pocok által veszélyeztetett szántóföldi kultúrákban, kertészeti kultúrákban, gyep területeken, ruderáliákon, erdőfelújításokban és csemetekertekben járatkezeléssel 6-10 g/járat dózisban, maximum 10 kg/ha mennyiségben.
  • A fentiektől eltérően, amennyiben a mezei pocok fertőzöttség mértéke eléri vagy meghaladja a 20 lakott járat/100 m2-t, járatkezeléssel 6 g/járat dózisban, maximum 12 kg/ha mennyiségben.
  • A fentiektől eltérően, amennyiben a mezei pocok fertőzöttség mértéke eléri vagy meghaladja a 25 lakott járat/100 m2-t, felületkezeléssel maximum 15 kg/ha dózisban kijuttatva, szigorúan a növényzet legalább 40%-os fedettségétől. Gyepterület, ruderália, árokpart, álló lucerna, álló pillangós esetében a növényborítottság el kell, hogy érje a 60-80%-ot a felületkezeléshez.
  • Gyümölcsösök, szőlő esetében csak a járatkezelés engedélyezett, 6-10 g/járat dózisban, maximum 12 kg/ha mennyiségben.
  • Természetvédelmi terület határától 300 m-es védőtávolságot kell tartani.
  • A kezelés kizárólag növényorvos felügyeletével történhet. A táblán a lakott járatok számát előzetesen fel kell mérni. A lakott járatok számát, valamint a terület és a tervezett kezelés információit adatlapon rögzíteni kell. A növényorvos által kitöltött adatlapot a területileg illetékes vármegyei kormányhivatalban jóvá kell hagyatni.
  • A védekezések kivitelezésénél alapelv, hogy a járatkezelés során a kijuttatott csalétek mennyisége elegendő legyen a pocoknépesség visszaszorításához, de a pocok pusztulását követően a területen felesleges csalétek ne maradjon. A környező területen élő vadak védelme érdekében a dózist ajánlatos két részletben, 10-14 napos különbséggel kijuttatni.
  • Teljes felületkezelésnél gépi kiszórásnál a csalétket egyenletesen kell kiszórni, kerülni kell a csalétek kupacok kialakulását.
  • A járatkezelés hóval borított területen nem végezhető! Légi alkalmazás nem engedélyezett!
  • A kezelt területen élő vadak viselkedését figyelemmel kell kísérni! Felületkezelés esetén a gazdálkodó köteles a felületkezeléssel érintett területen illetékes vadásztársaságot a kezelést megelőzően értesíteni és az értesítés megtörténtét a hatóság felhívására igazolni. A kezelések során vadgazdálkodási szakember segítségét kell igénybe venni és gondoskodni kell a vadak riasztásáról vagy a területtől történő távoltartásukról. Ragadozó madarak részére kihelyezett ülőfákkal ellátott területen kezelés nem végezhető!
  • Biztosítani kell a pocoktetemek folyamatos gyűjtésével, hogy a kezelt területen esetleg elhullott állatokat illetéktelen személy vagy ragadozó, dögevő állat ne szedje össze. Kezelés után a területet 2 héten át külön jelöléssel kell ellátni: „A terület klórfacinon hatóanyag tartalmú véralvadásgátló rágcsálóirtó szerrel van kezelve, melynek ellenszere a K1 vitamin!”
  • Munkaegészségügyi óvórendszabályok: a készítmény felhasználása során növényvédelmi védőruha, védőkesztyű és légzésvédő viselése kötelező. Várandós nőknek a készítmény kijuttatása tilos.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?