Hemzsegnek a pockok az országban: ez lehet a megoldás a rágcsáló ellen

Hemzsegnek a pockok az országban: ez lehet a megoldás a rágcsáló ellen

agrarszektor.hu
Bár kártevők, mégis, sokszor hasznunkra lehetnek a pockok a kertünkben. Tény, hogy rengeteg kárt tudnak tenni a kertben: gyorsan felfalnak mindent a palántáktól kezdve az áttelelő növényekig, megeszik a magokat és palántákat, ha nem védjük meg őket, mielőtt esélyt kapnának a csírázásra és kihajtásra. Viszont más aspektusból nézve, fontos részei lehetnek gazdaságunknak, hiszen segítenek fenntartani kertünk természetes ciklusait és biológiai sokféleségét. Hogyan űzzük el barátságos módon a pockokat? Miért is fontosak a kertek, gazdaságok számára? Mindez kiderül.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Ahogy azt a Treehugger cikke írja: nem lenne szabad ész nélkül irtani a pockokat, hiszen akár hasznunkra is lehetnek a kertben, sőt a kertünk élővilágára is kihat, ha elpusztítjuk őket. Bár kártevőnek tűnhetnek, a pocok jótékony hatású lehet kertje ökológiája szempontjából. Miért tekintik a pockokat általában problémának? A pocok, más néven réti egerek, tipikusan kártevőnek számítanak a kertekben, mert gyorsan felfalnak mindent a palántáktól kezdve az áttelelő növényekig. De a pocok megehetik az összes magot és palántát, ha nem védjük meg őket, mielőtt esélyt kapnának a csírázásra és kihajtásra - írja a HelloVidék.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ezek a falánk lények a zöldségeinket is megehetik - a káposzta különösen kedvence, és a gyökérnövényeket is kedveli. Gyakran dézsmálják meg ősszel a kertbe ültetett hagymákat. És le tudják szedni a gyümölcsöt a bogyós bokrokról is. Néha a pocok még a fák és cserjék tövéről is lehánthatja a kérget. Mivel egész évben dübörögnek a "lopások", gyakran ősszel a populáció olyan szintre emelkedik, hogy a pocok gyakran hatalmas problémát jelent. Míg a pockokat gyakran összetévesztik a vakondokkal, cickányokkal és egerekkel, gyakran ősszel és a téli hónapokban veszik észre őket leginkább, bár számos kertben egész évben jelen vannak.

A pocok fontos szerepe a kertünkben

Míg a pockok vegetáriánus étrendje gyakran azt jelenti, hogy ugyanazt szeretik enni, mint mi, ami összeütközésbe hozza őket velünk a kertünkben, fontos felismerni, milyen előnyökkel járhat jelenlétük a kertünkben:

  • A pockok mindenekelőtt a rókák, baglyok és más vadon élő állatok fontos táplálékforrása. Gyakran kulcsfontosságú láncszemei ​​a kerti táplálékláncnak, és ezért segítenek fenntartani a kert természetes ciklusait és biológiai sokféleségét. Egy másik dolog, amit fel kell ismerni, hogy bár a pocok megeszik a vetett magjainkat, a gyommagokat is megeszik, és ez gyakran nagyon hasznos lehet egy kertész számára, aki a kertjét karbantartja. Mindemellett a kertben alagúttal és ásással a pocok segíthet a talaj levegőztetésében, szerves anyagok bejuttatásában a talajba és a talaj egészségének megőrzésében.
  • A pocok félénk, éjszakai állat, ezért előfordulhat, hogy ugyan jelen vannak a kertünkben, de egyáltalán nem vesszük észre őket, ezzel együtt azt sem, ha sokkal több van belőlük, mint gondolnánk. De a pocok jelenléte pozitívumként is értékelhető, és megfelelő stratégiákkal együtt élhetünk velük és osztozhatunk velük a kertünkön is.
EZ IS ÉRDEKELHET

Barátságos módszerek a pockok ellen

A gazdag, bőséges termést adó kertben a pocok jelenléte gyakran jelenthet némi veszteséget. De egy kis odafigyeléssel mindenkinek elég tere és élelme lehet. A kulcs az, hogy távol tartsuk a pockokat azoktól a fontos területektől, ahol nem szeretnénk, hogy legyenek, fizikai akadályokat és elrettentő eszközöket használva, miközben szívesen látjuk őket a kert más, vadabb részein.

  • Éppen ezért érdemes a magokat beltérben elvetni, palántákat is beltéren nevelni, megerősíteni, és csak akkor ültetni ki, ha kicsit nagyobbak, és erősebbek. Így nem csak az időjárásnak, de a pockoknak is ellenállóbbak lesznek.
  • Ilyen praktika lehet még az is, hogy cayenne borsot szórunk a sérülékeny növények köré, mivel ez hatékony módja annak, hogy megakadályozzuk a pockok közeledését.

Hazai viszonylatban az látszik, hogy egyre nagyobb károkat okoznak a pockok

Persze nem mindegy, hány pocokkal kell felvennünk a küzdelmet. A szokatlanul enyhe tél még nagyobb kihívás elé állítja nemcsak a magyar gazdákat, hanem az erdészeket is. A Szombathelyi Erdészeti Zrt.-nek például a pocokkárosítás miatt az elmúlt két évben 25 500 darab csemetét kellett pótolnia, amelynek költsége meghaladta a 2 millió forintot. Mint akkor kiderült, a szalafői erdőterületet 5 éve vetették be makkal, hogy szép tölgyerdőt neveljenek. A csemeték mostanra 150-180 cm-esre fejlődtek. A pockok azonban egyre többet rágnak ki tőből. A lombos fafajokat pusztítják, a fenyőket elkerülik. Az őrségi erdőkben egyelőre T-fák kihelyezésével a pocok természetes ellenségeit, a ragadozó madarakat hívják segítségül.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ha enyhe a tél, kevés a csapadék és sok a táplálék, megugrik a létszám. De csapadékos évben is előfordult már súlyos pocokkár. A mezei pocok nagyon szapora faj, kora tavasztól akár 10-szer is fial, esetenként 10-12 utódot hoz világra a nőstény, amelyek már 3 hetesen ivaréretté válnak. A sokszorozódó populációnak néha a vándorösztöne is feltámad. A gradáció egy idő után magától összeomlik, a nagy egyedsűrűség olyan stresszt okoz az állatokban, hogy tömegesen pusztulnak el. Addig viszont minden növényi anyagot megesznek, megrágnak. Komoly károkat okozva így a mezőgazdaságnak, és az erdészetnek

- nyilatkozott korábban a Vas megye állami erdeit kezelő Szombathelyi Erdészeti Zrt., amelynek munkatársai az Őrség ezen a részén, évekkel ezelőtt, mikor az első jelentősebb kár jelentkezett, 3 erdőrészletben közel 50 T-alakú ülőfát helyeztek ki a ragadozó madarak számára.

A probléma azonban az, hogyha túlzott mértékű a rágcsálók elszaporodása, akkor az ölyvek és baglyok sem tudják már kellően visszaszorítani a kártevőket. A vegyszeres védekezésnek viszont szigorú szabályai vannak. A szakemberek szerint a csalétket a járatokba kell elhelyezni, majd azt betemetni. Az elhullott tetemeket pedig össze kell szedni, hogy azokat más állatok ne fogyaszthassák el. Vegyszeres rágcsálóirtás védett területen kizárólag a természetvédelmi hatóság engedélyével végezhető. Előfordulhat, hogy mire megérkezik a jóváhagyás, már késő.

EZ IS ÉRDEKELHET

De nemcsak az Őrségben okoznak problémát a pockok

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) is riasztotta már a földhasználókat, ahogy közleményükben írták, kiemelten fontos, hogy a gazdák késlekedés nélkül felmérjék a kártevő népességét a táblákon és azok környezetében. Az időben megtett védekezéssel ugyanis csökkenthető a kártétel, melyhez többféle készítmény és felhasználási forma is a gazdák rendelkezésére áll.

Különösen az őszi kalászosokban, repcében, lucernában és ültetvényekben növekedett meg tél végére a mezei pocok népessége, de a nem művelt területeken (például árokpart, táblaszél, ruderália) is észlelhető tömeges előfordulásuk. Többek között Bács-Kiskun, Baranya, Békés, Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna vármegyékben okoznak nagy területen erős fertőzést a rágcsálók.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?