Világelső lett a magyar bor, amit a mesterséges intelligencia tervezett

Braunmüller Lajos2025. szeptember 10. 15:56

A mesterséges intelligencia házasítását próbálta ki a Kancellár Birtok, az így készített SomlAI Cuvée pedig rögtön a verseny legmagasabb pontszámú fehérbora díjat kapta a Concours Mondial de Bruxelles 2025 megmérettetésen. Az ember házasítása és az AI döntése között alapvetően a cuvée gerince a legfőbb különbség – a jelek szerint a szoftver döntése jobbnak bizonyult a vakkóstoláson.

A fehérborok kategóriájában a Kancellár SomlAI Cuvée 2021 abszolút győztesként elnyerte az International White Wine Revelation (a verseny legmagasabb pontszámú fehérbora) díjat a Concours Mondial de Bruxelles 2025 megmérettetésen.

Rendkívüli siker a magyar fehérbor történetében, a világ egyik legjelentősebb kóstolási tételszámot felvonultató versenyén a több ezer bírált száraz fehérbor közül egy magyar tétel, a Kancellár Somlai cuveé-je kapta a legmagasabb pontszámot

- mondta el az eseményen Szűcs Róbert, a Jammertal Borbirtok egyik tulajdonosa – a Jammertal néhány éve vörösborral érte el ezt az eredményt 2021-ben a száraz vörösborok közül lett a legjobb ezen egy Merlot tételünk. A díj többkörös vakkóstolás eredménye, több ember véleményét, pártatlan ítéletét tükrözi. Mint elmondta, a döntés a magyar száraz fehérbort is felhelyezte a világelit szintjére. Szűcs Róbert beszélt azonban a borpiac általános nehézségeiről is:

A bor, mint nívós élvezeti cikk sajnos háttérbe szorul. A bor ráadásul zsákbamacska, mindegyik ugyanúgy néz ki, a fogyasztó csak kóstoláskor tapasztalja, hogy néha nem megfelelő az ízhatás. Egy sörben sokkal kevésbé fog csalódni, nagyjából tudja, hogy mire számíthat.

Sok az átlagos, kevés a kiemelkedő

Kifejtette: az átlagos minőségből ma is túltermelés van, ezek olcsón kelnek el és a piacot is rombolják. Az élvezeti érték tehát kiemelkedő jelentőségű lenne. A mennyiség és a minőség kérdésében úgy fogalmazott: nem kell ennyi bor, amit viszont készítünk, az legyen jó. Az egyes kategóriákat ugyanakkor szerinte élesen el kellene választani. Mint fogalmazott:

A nagy összefogás megbukott, nem szabad azt mondani, hogy minden bor ugyanolyan. A hitványság a jókat is magával rántja, ha a fogyasztó becsapva érzi magát. Még komoly marketingértékkel rendelkező borokról is kiderül néha, hogy méltatlanok.

Szűcs Róbert kifejtette: a klímaváltozás egyértelműen a hazai ágazat kezére játszik, Spanyolországban és Kaliforniában túl meleg van, Olaszországban szokatlanul csapadékos időjárás van, ezért sok az idő előtti szüret. Márpedig a szőlő az első és legfontosabb a bor értékében, hiszen csak jó szőlőből lehet jó bort csinálni. Hozzátette: az uniós csatlakozás óta rengeteg forrás érkezett technológiafejlesztésre, elvileg a modern technológiának rendelkezésre kell állnia. Megjegyezte:

Aki nem erre költötte a pénzt, az magára vessen.

Kis borászat nagy tervekkel

A Somlói borvidéken, mintegy 20 hektáros területen gazdálkodik a Kancellár Birtok - mondta el Boda-Horváth Krisztina, a családi tulajdonban lévő borászat egyik tulajdonosa. Hozzátette: juhfarkot, furmintot, hárslevelűt, de az újabb telepítések révén kékfrankos és cabernet fajtákat is szüretelnek. Az elmúlt években számos fejlesztést valósítottak meg, növelték a mennyiséget, saját maguk palackozzák a boraikat. A piac több elismeréssel is jutalmazta már erőfeszítéseiket.

Az AI másra helyezte a hangsúlyt

A vulkanikus adottság a Somlói borvidék esetében kulcsfontosságú, amely egyediséget sugall és megjelenik a borokban is – mondta el az eseményen Hága Balázs, szőlészeti-borászati szaktanácsadó. Mint kifejtette: a Kancellár Birtok esetében egy kis pincészetről van szó, 150-200 ezer palackot állítanak elő jelenleg 20 hektáron, igaz, a területet szeretnék növelni a közeljövőben.

Nagy sikerek is elérhetők

A világháború előtt a Somlói borvidéknek rangja volt, egyidőben azonban a minőség inkább diszharmóniát sugárzott. Mára a minőség sokat javult a borvidéken, amely részben a hozamkorlátozásnak köszönhető.

A jellemzően bazaltos talaj, a kissé kései szüret ásványos karaktert és aszaltgyümölcsös jelleget kölcsönöznek a Kancellár Birtok borainak

– mondta el az eseményen Kovács Antal sommelier. Hozzátette: az elismerés azt is jelzi, hogy ha a hagyományok és a technológia találkozik, akkor minden elérhető a magyar borokkal.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
borászat, bor, díj, szőlészet, borkészítés, bortermelés, borágazat, mesterséges-intelligencia, jammertal,