Rangos Agrárdíjak az Agrárszektor 2025 konferencián!
Jelentkezzen vagy jelölje kollégáját, barátját, ismerősét a Portfolio Agrárdíjaira!
A decemberi Agrárszektor konferencián immár 11. alkalommal adjuk át 10 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.
Nevezzen Ön is szeptember 15-ig!
A St. Andrea Szőlőbirtok kapta 2025-ben az Év Pincészete díjat, amelyet a Magyar Bor Akadémia, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége közösen ítél oda a sokoldalúan sikeres, a borkultúráért is dolgozó borászatoknak. Az ünnepélyes díjátadót kedden tartották meg a pincészet egerszalóki központjában.
Családi, többgenerációs borászat
A közösség, a borásztársadalom erejét és együttműködését hangsúlyozta az eseméyen megtartott beszédében Rókusfalvy Pál, borász, bormarketingért felelős kormánybiztos. Hozzátette: az Év Pincészete díj egyben generációk munkáját is képviseli. Az ilyen pincészetek történetén keresztül látja az ágazat magát, ezek olyan igazodási pontok, ikonok, amelyek célként lebegnek a borásztársadalom előtt.
Lőrincz György és családja példát mutat nem csak a borászatból, hanem a zökkenőmentes generációváltás terén is.
A St. Andrea pincészet családi jellegét és a generációk közös alkotását emelte ki beszédében Hubai Imre, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára. Emlékeztetett: Lőrincz György több érdemet kapott eddig is, ezek között az Év Borásza, az Év Pincészete elismeréseket és a Lovagkeresztet is említette, valamint hangsúlyozta a dűlőszelekcióra alapozó, minőségre és egyediségre törekvő borászati munkát.
Pályázatok és fejlődés
Hozzátette: a Közös Agrárpolitika következő időszakában a borászatra már 112 millió euró fordítható, amely hozzájárul a borászat fejlődéséhez, az innovációhoz és így új piacok megszerzéséhez is. Addig is több lehetőség áll a borászok rendelkezésére,
a beruházási támogatásokra például novembertől pályázhatnak az ágazat szereplői.
Többszáz borászat közül egy
Az Év Pincészete díjat az nyerheti el, aki a szőlőtermesztés, a borkészítés, a kereskedelem és a borturizmus terén tartósan sikeres és sokat tesz a borkultúra erősítéséért – mondta el Nyitrainé Sárdy Diána, a Magyar Bor Akadémia elnöke. A mintegy 600 borászat közül a három legtöbb szavazatot kapott pincészet pályaműveit természetesen értékelik is.
A hazai borásztársadalom együttműködéseként, a Magyar Bor Akadémia és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa által közösen létrehozott díj olyan szempontokat is figyelembe vesz, mint a borturizmus, a gasztronómia, a fenntarthatóság, de számít a kereskedelem és a regionális gazdasági teljesítmény is.
Hozzátette: a Magyar Bor Akadémia orvosokkal is együttműködik annak érdekében, hogy a bor pozitív élettani hatását is vizsgálják és ismertté tegyék a nagyközönségnek.
El sem tudják képzelni, mekkora ajándékot kaptunk most
- mondta el Lőrincz György, a St Andrea családi borászat vezetője, aki jelentős mérföldkőnek nevezte az elismerést. Mint elmondta, a nagy bor elkészítéséhez a termőhelyen kívül szeretet, a munka szeretete is kell.