Egyre több ilyen hús van Európában: meglepő, honnan jön a java

agrarszektor.hu2025. november 28. 16:26

Miközben a globális baromfihúsexport és -import csak lassan, egy-két százalékkal bővül, és a juhágazat világszinten visszafogott növekedést mutat. Ugyanakkor az EU egyre inkább külső forrásokra, főként Brazíliára, Ukrajnára és Új-Zélandra támaszkodik. Magyarország azonban tartja pozícióját: a baromfihúsexport nőtt, különösen a csirkehúsé, miközben az import jelentősen csökkent. A hazai juh- és bárányágazatban a termelés visszaesése mellett is drágulás figyelhető meg, így a könnyű és nehéz bárány ára 6-8 százalékkal emelkedett, miközben az export értéke nőtt.

A baromfihús világtermelése a FAO várakozásai szerint 2025-ben elérheti a 154,4 millió tonnát, ami közel 3 százalékkal haladná meg az előző évi szintet. A világpiacot továbbra is Kína, az Egyesült Államok, Brazília és az Európai Unió dominálja, miközben az export és az import növekedése kiegyensúlyozott, mindkettő 1,1 százalék körüli bővülést mutathat. Az EU-ban már jóval vegyesebb a helyzet: a közösség baromfihúsexportja csökkent, miközben az import látványosan emelkedett, ami egyre nagyobb függést jelez a külső, elsősorban brazil, ukrán és thaiföldi beszállítóktól - derült ki az AKI kiadványából.

Fontos célpiacunk Románia

A KSH adatai szerint 2025 első három negyedévében a baromfihúsexport 2 százalékkal nőtt, meghaladva a 163 ezer tonnát, ezen belül a csirkehús kivitele kiugróbb mértékben, 11 százalékkal emelkedett. A pulykahús-kivitel is nőtt, ha mérsékeltebb ütemben. A legfontosabb célpiac továbbra is Románia maradt. A behozott mennyiség ugyanakkor jelentősen csökkent: a magyar baromfihúsimport több mint 13 százalékkal esett vissza, különösen a pulykahús-beszállítás csökkent drasztikusan. A termelési oldalon is érzékelhető az átrendeződés: bár a teljes levágott mennyiség minimálisan elmaradt az előző évitől, a csirkeágazat erősödött, míg a kacsavágások száma drámaian visszaesett. A hazai árak egyértelmű emelkedést mutatnak a baromfis piacon.

Egyre több ilyen hús van az EU-ban

A juh- és bárányágazat globálisan visszafogottabban teljesít. A FAO szerint 2025-ben a világ juhhústermelése 18,95 millió tonna lehet, ami ugyan növekedés, de jóval mérsékeltebb, mint más húsféléknél. A termelés túlnyomó része Ázsiából és Afrikából származik, miközben a meghatározó exportőrök - Ausztrália és Új-Zéland - termelése visszaesést mutat. A nemzetközi kereskedelem is lassul, az export és az import egyaránt csökkenhet közel 2 százalékkal.

Magyarországon viszont egyszerre figyelhető meg termelési visszaesés és árnövekedés. Az AKI adatai szerint a levágott juhok száma több mint 24 százalékkal csökkent, miközben az élőbárány-export mennyisége majdnem 8 százalékkal mérséklődött. Ennek ellenére az export értéke nőtt, ami egyértelműen az árak emelkedésének köszönhető: a könnyű bárány termelői ára 2036 forintra, a nehéz bárányé 1891 forintra emelkedett, ami 6-8 százalékos drágulást jelent egy év alatt. 

Nemrégiben lapunk is beszámolt arról, hogy az európai juh- és kecskeágazat jelentős kihívásokkal néz szembe, miközben az állományok létszáma történelmi mélypontra süllyedt. Az EU juhhús-piaca dinamikusan változik és egyre globalizáltabb környezetben működik. A tagállamok belső termelésének növelése, valamint az export- és importtevékenységek észszerűsítése kulcsfontosságú az élelmezésbiztonság és a gazdasági stabilitás szempontjából. Az állománylétszám történelmi mélypontja miatt a juhvágások száma is tovább csökkent 2025 első felében. EU-s szinten 9,2%-os visszaesés volt tapasztalható az előző év azonos időszakához képest.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
import, export, baromfi, pulyka, magyar, bárány, agrárexport, húsfogyasztás, árak, élő-állat, uniós, exportőr, áramlás, exportár, hústermelés, sertéshústermelés, baromfi-ágazat,