2022. június 27. hétfő László

Hírek - Élelmiszer

Bóvliruhákat és bűzlő élelmiszereket koboztak el a karácsonyi razzián

Hamis márkajelzésű ruhát, romlott élelmiszert és veszélyes műszaki cikkeket találtak egy nagyszabású ellenőrzésen a fővárosban, a Kőbányai úti Ganz-telepen - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hétfőn az MTI-vel. A többnapos ellenőrzésen, amelyen hét hatóság háromszáz dolgozója vett részt, munkaügyi szabálytalanságokra is fény derült.
 
 

 

Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Jelentkezzen most kétnapos agrárkonferenciánkra!

A közlemény szerint a NAV járőrei 100 millió forintot meghaladó értékű, főleg népszerű világmárkák hamis márkajelzésű utánzataira bukkantak. Az iparjogvédelmi jogok megsértése miatt az árut lefoglalták, az ügyben büntetőeljárás indul.

Az adóellenőrök az ötnapos ellenőrzés-sorozat alatt elsősorban az igazolatlan eredetű áruk felkutatására és a feketefoglalkoztatásra koncentráltak. A kereskedők döntő többsége a helyszínen nem tudta igazolni a legális beszerzést, így ők további vizsgálatra számíthatnak. A revizorok az ellenőrzések mintegy kétharmadában állapították meg, hogy a telepen dolgozókat bejelentés nélkül foglakoztatják vagy maga a munkáltató is adószám nélkül végzi a tevékenységét. Az ellenőrzéseken több, adótartozást felhalmozó kereskedő is fennakadt, a végrehajtók 7,5 millió forint értékben készpénzt, árut és gépjárműveket foglaltak le.

A budapesti kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága mintegy fél tonna lejárt szavatosságú, esetenként már bűzlő élelmiszert és több mint ezer romlott tojást semmisített meg, két esetben pedig húsipari termék hűtés nélküli szállítása miatt szabott ki bírságot - közölték.

A kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőségének munkatársai több mint húszféle, súlyos veszélyt jelentő terméket - hosszabbítókat, rádiókat, akkumulátoros zseblámpákat, hajvágó készletet - találtak, amelyek lefoglalásával hozzávetőlegesen 600 vásárlót óvtak meg az esetleges fizikai sérülésektől és vagyoni károktól - hangsúlyozták. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkatársai több kereskedőt felszólítottak a tűzvédelmi szabálytalanságok megszüntetésére.

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal ellenőrei a külföldiek tartózkodási jogosultságát, munkavégzésük feltételeit, illetve a cégek bejelentési kötelezettségének teljesítését vizsgálták. A több mint negyven idegenrendészeti ellenőrzést követően tizenhét ember tartózkodási jogosultságának felülvizsgálatára indítottak eljárást, az elmaradt munkáltatói bejelentések miatt pedig mintegy kétmillió forint közrendvédelmi bírság kiszabása várható.

Az akcióban a rendőrség is részt vett, amely a NAV bevetési járőreivel közösen folyamatosan ellenőrizte a ki- és belépő forgalmat, valamint a szállítmányok papírjait. Öt nap alatt csaknem ezer embert igazoltattak és hétszáz gépjárművet vizsgáltak át.

A közleményben az áll: a távol-keleti eredetű könnyűipari áruk magyarországi központi elosztójának számító Ganz-telepen folyamatosak a hatósági ellenőrzések. A legutóbbi átfogó ellenőrzés-sorozatot a korábban feltárt jogsértések súlya és mennyisége, valamint a karácsonyra szánt áruk kiskereskedelmi terítésének megkezdése indokolta. A tapasztalatok tükrében, valamint a karácsonyi áruterítésre tekintettel a területen további, a vásárlókkal szembeni visszaélések kiszűrését is szolgáló ellenőrzések várhatók - fűzték hozzá.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben