Egyre több magyar választja ezeket a söröket: változóban a fogyasztás?

agrarszektor.hu2025. november 21. 13:32

Nem csak a minőségre és a különleges ízekre van igénye a mai fogyasztóknak, az egészségtudatosság is egyre erősebb tényező a sörvásárlás- és fogyasztás során, elsősorban a fiatal közönség körében – mondta el az Agrárszektornak Ofella Ildikó, a Borsodi Sörgyár ellátási lánc igazgatója. A szakember beszélt arról is, hogy a vállalat 2018 óta a gyártás során keletkező valamennyi hulladékot újrahasznosítja, de azt is elárulta, hogy milyen megfontolások mellett választják ki a beszállítóikat, és hogy milyen fejlesztéseket terveznek a következő időszakban.

Az árpa és maláta több mint felét magyar termelőktől szerzi be a Borsodi

A Borsodi Sörgyár odafigyel a környezetére, igyekszik helyi vállalkozókat foglalkoztatni és így támogatni a gazdaságot. A vállalat közvetetten több ezer ember foglalkoztatásához járul hozzá. Emellett kiemelten fontosnak tartják, hogy a fogyasztókat a megfelelő minőségű termékekkel tudják kiszolgálni - árulta el kérdésünkre Ofella Ildikó. A cég ellátási lánc igazgatója elmondta, hogy folyamatos és stabil működéséhez hozzájárul, hogy a Molson Coors csoporton belüli szinergiák kihasználásával olyan forrásokat keresnek, ahol a legmagasabb minőség megtartása mellett a legjobb feltételeket tudják elérni az alapanyagok esetében is.

A sörgyártáshoz felhasznált árpa és maláta mennyiségének több mint felét ma is hazai forrásokból szerezzük be, ám a jelenlegi arány jelentős emelésének rövid távon nem látjuk realitását

- közölte Ofella Ildikó.

Nem csak minőségi kritériumoknak kell megfelelniük a leendő és meglevő beszállítóknak

A szakember beszélt arról is, hogy a kockázatcsökkentés okán beszerzési szempontból az éves mennyiség határozza meg azt, hogy egy vagy több partnerrel dolgoznak-e együtt egy adott területen. A leendő partnereink kiválasztásánál fontos mutató számukra a kiemelkedő minőség, valamint a megfelelő stabilitás. Amennyiben ezen paraméterek mentén kedvező a leendő partner értékelése, akkor még több belső, illetve régiós ellenőrzést végeznek mielőtt megkezdik a közös munkát – közölte Ofella Ildikó, hozzátéve, hogy az alapanyag-beszállítók esetében megfelelő élelmiszeripari engedéllyel és termékspecifikációval kell rendelkeznie a vállalat belső minőségi előírásainak megfelelően, amit a tesztek elkezdése előtt a kollégáik ellenőriznek. A vállalat a már meglévő partnereinél is folyamatosan figyelemmel kíséri azt, hogy a megkövetelt feltételek teljesülnek-e. A tavalyi év során számos belső, illetve hatósági ellenőrzést is végeztek, a termékek és a gyártás folyamata minden alkalommal megfelelő volt. Emellett a Borsodi Sörgyár 2024-ben megújította az IFS Nemzetközi Élelmiszer Standard Tanúsítványt, melyet 96,88%-os, magas minősítéssel kapott meg a vállalat - közölte az ellátási lánc igazgató.

A cég a sörgyártás során keletkező minden hulladékot újrahasznosít

A Borsodi Sörgyár igyekszik, hogy a lehető legkisebb legyen a tevékenységük környezetre gyakorolt negatív hatása, azaz a „sörlenyomatuk”. Nagy eredmény, hogy 2018 óta a lerakóban elhelyezett hulladék mennyisége 0 tonna, azaz a gyártás során keletkező minden hulladékukat újrahasznosítják. Ofella Ildikó beszélt arról is, hogy a csomagolási hulladékot az anyavállalatuk, a Molson Coors belső szabályzatainak megfelelően szelektíven gyűjtik és adják át MOHU-val szerződött partnereik számára, akik az anyagok típusának megfelelően gondoskodnak azok újra hasznosításról. Mint mondta,

ezen túlmenően a saját szennyvíztisztító telepünkön keletkező biogázt saját felhasználású elektromos árammá alakítjuk, ezzel is kiegészítve a bőcsi telephelyünkön létesített napelemes kiserőmű teljesítményét.

A Borsodi Sörgyár felelősen és nyitottan áll minden olyan innovációhoz, amely a sörgyártás folyamatát fenntarthatóbbá teszi, az ellátási lánctól kezdve az üzemeltetésen át a melléktermékek hasznosításáig. Ennek megfelelően az elmúlt években több tízezer tonna sörtörkölyt értékesítettek takarmánygyártóknak és állattartók részére, és ezen az eljáráson nem terveznek változtatni - tette hozzá az ellátási lánc igazgató.

Mennyire fenntartható ma a sörgyártás Magyarországon?

Ofella Ildikó kérdésünkre kifejtette, ahogy a söripar minden területén, úgy a gyártás kapcsán is folyamatosan törekednek a fejlődésre, a legmodernebb fejlesztések beépítésével a gyártási folyamataikba, legyen szó az ellátási láncról, a felhasznált energiáról, vagy a kibocsájtott anyagokról, lerakott hulladékról. Termelési, logisztikai folyamataik hatékonyságát a World Class Supply Chain keretrendszerén belül fejlesztik. Fontos eredmény, amit már fentebb is említettek, hogy 2018 óta a gyártás során keletkező minden hulladékukat újrahasznosítják. A vállalat célja, hogy a folyamatos fejlesztésekkel optimalizálják az energia- és vízfelhasználásukat, valamint tovább növeljék a zöld energia arányát működésükben.

Az utóbbi évek legnagyobb feladata volt a kötelező visszaváltási díjas rendszerre (DRS) való átállás

A kötelező visszaváltási díjas (DRS) rendszerre való átállás az elmúlt évek egyik legösszetettebb vállalati projektje volt - ismerte el Ofella Ildikó, hozzátéve, hogy a fő kihívást az új jogszabályi és működési elvárások teljes körű beépítése, valamint az egész ellátási lánc összehangolt felkészítése jelentette. A szakember elmondta, hogy ennek érdekében több területen hajtottak végre fejlesztéseket, így például csomagolás- és címkemódosításokat eszközöltek, frissítették az értékesítési és pénzügyi folyamataikat, a partnereikkel közös hatáselemzéseket projektáltak le, továbbá elvégezték az IT/ERP- és logisztikai rendszereik finomhangolását. A folyamat során figyelmet fordítottak a munkatársak képzésére, valamint a MOHU-val és az iparági szervezetekkel folytatott egyeztetésekre is. A projekt összetettsége ellenére a jogszabályi határidőre minden szükséges intézkedést végrehajtottak, és időben készen álltak - mondta el az ellátási lánc igazgató.

Idén is folytatódtak az elmúlt években tapasztalható trendek a sörfogyasztás területén

Ofella Ildikó szerint még korai lenne az egész évet értékelni, de 2025-ben mostanáig az látszik, hogy sok szempontból folytatódtak az elmúlt évek trendjei: a már korábban tapasztalható, minőség és különleges ízek iránti igény mellett, elsősorban a fiatalabb felnőtt korosztály körében megjelent az egészségtudatosság is, új fogyasztói alkalmakat hozva létre ezzel. A Borsodi Sörgyár ennek megfelelően alakította portfolióját, valamint a szponzorációs tevékenységét is. Az idei év egyik jelentős újítása volt a Friss 0,0% márka megújítása, és új ízzel való bővítése. Mint mondta,

ennek oka az volt, hogy amíg a hagyományos sörpiaci fogyasztás a piac egészét illetően stagnál, addig az alkoholmentes és ízesített sörök, italok iránti kereslet dinamikusan nő, a fogyasztók egyre gyakrabban választják a természetes forrásból származó összetevőket tartalmazó termékeket. Idén emellett további kihívást jelentett az enyhe nyári időszak is.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
hulladék, fenntarthatóság, újrahasznosítás, sör, sörfogyasztás, sörgyártás, borsodi, élelmiszerhulladék, sörkülönlegesség, hulladékkezelés, borsodi sörgyár,