Agárkosbor

Az agárkosbor egy védett növény, ami a kosborfélék családjába tartozik. Hívják még agár kosbor, agár sisakoskosbornak vagy agármonynak.

Az agárkosbor jellemzői

Az agárkosbor a hegyi réteken, szikeseken, homoki réteken élő, gömbölyded ikergumójú faj. Tőlevelei keskenytojásdadok, a szárlevelek lándzsás–tojásdadok, utóbbiak a szárat körülölelik, fokozatosan kisebbednek. Külső lepellevelei sisakot formáznak, zöldesen vagy barnásan erezettek. A mézajak bíborszínű, három rövid karéjú, pettyezett, közepén világosabb. Az agárkosbor évelő 20-25 cm-es védett növény. Leggyakoribb kosborfajunk. Azonban az Alföld területén élő állománya jelentősen visszaszorult, így leginkább középhegységeinkben és az ország nyugati részén található nagyobb egyedszámban. Áprilistól májusig virágzó mediterrán származású közép-európai faj, leginkább száraz gyepekben, legelőkön található.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.