Agárkosbor

Az agárkosbor egy védett növény, ami a kosborfélék családjába tartozik. Hívják még agár kosbor, agár sisakoskosbornak vagy agármonynak.

Az agárkosbor jellemzői

Az agárkosbor a hegyi réteken, szikeseken, homoki réteken élő, gömbölyded ikergumójú faj. Tőlevelei keskenytojásdadok, a szárlevelek lándzsás–tojásdadok, utóbbiak a szárat körülölelik, fokozatosan kisebbednek. Külső lepellevelei sisakot formáznak, zöldesen vagy barnásan erezettek. A mézajak bíborszínű, három rövid karéjú, pettyezett, közepén világosabb. Az agárkosbor évelő 20-25 cm-es védett növény. Leggyakoribb kosborfajunk. Azonban az Alföld területén élő állománya jelentősen visszaszorult, így leginkább középhegységeinkben és az ország nyugati részén található nagyobb egyedszámban. Áprilistól májusig virágzó mediterrán származású közép-európai faj, leginkább száraz gyepekben, legelőkön található.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.